2015. október 5., hétfő

Svéd gyömbéres keksz

Tegnap este az interneten böngészés közben bukkantam rá erre a receptre Stahl Judit oldalán, és mivel imádom a gyömbéres és mézes finomságokat, és ma szabadságon vagyok, két ügyintézés közben gyorsan összedobtam. Sütéssel együtt fél óra alatt kész volt, és olyan, de olyan finom, hogy nem találok rá szavakat...

Sütés közben igazi karácsonyi illatt lepte be a házat, és bár karácsony még picit odébb van, az már biztos, hogy akkorra háromszoros adagot sütök belőle!:-) 

Hozzávalók:

A fűszerkeverékhez:

2 púpos kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt fahéj
Késhegynyi őrölt szegfűszeg
Késhegynyi őrölt bors

A tésztához:

20 dkg liszt
Fél kk szódabikarbóna
Nagy csipet sütőpor
10 dkg cukor
10 dkg vaj
5 ek méz

Elkêszítése:

A fűszereket egy tálkába összekeverjük. A liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát, sütőport, a fűszerkeveréket majd a cukorból 95 grammot, a maradék a tetejére megy. Alaposan elkeverjük. Bekekockázzuk a vajat és elmorzsoljuk benne. Végül mehet bele a méz. Összegyúrjuk a tésztát.

Két gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt 190 fokra kapcsoljuk. A tésztából kisebb diónyi gömböket gyúrunk és a tepsibe sorakoztatjuk egymástól 4-5 cm távolságra.

Pohár aljával kb 1 cm magas korongokra lapítjuk őket és a korongok tetejére szórjuk a maradék cukrot.

Kb 10 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése