2016. augusztus 9., kedd

Rákóczi túrós

Kedvenc sütieim egyike...amikor Dorkát vártam, nem nagyon egettem édességet, egyfolytában erre a sütire vágytam. Akkor azt mondtam, amint megszületik, első utam a babakocsival a cukrászdába fog vezetni, Rákóczi túróst enni. Így is lett...😊

Hozzávalók:

A linzerhez:

30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 cs.sütőpor
1 cs.vaniliás cukor
1 tojás sárgája
Reszelt citromhéj ízlés szerint

A túrós töltelékhez:

50 dkg túró
3 ek búzadara
3 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 cs.vaniliás cukor
Reszelt citromhéj ízlés szerint

Baracklelvár

A tojáshabhoz:

4 tojásfehérje
30 dkg cukor

Elkészítése:

A linzerhez a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, kisodorjuk gáztepsi méretűre.  Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 200 fokra előmelegített sütőben kb 10 percet sütjük.

Ez az idő pont elég arra, hogy elkészítsük a túró tölteléket. A túrót a búzadarával, tojássárgájával, cukorral és vaniliás cukorral összekeverjük. A tésztát kivesszük a sütőből, megkenjük barack lekvárral, majd rákenjük a túrós tölteléket. Visszavesszük a sütő hőfokát 150 fokra, és visszatesszük sülni, amíg elkészül a hab.

20 dkg cukrot kevés vízzel sűrű sziruppá főzünk, úgy, hogy a cukor gyöngyözzön, közben kevergetni nem szabad. A maradék cukrot a tojásfehérjékkel kemény habbá verünk, ha felverődött, közben hozzácsurgatjuk a még forró szirupot, ezzel együtt kemény habbá verjük.

Visszavesszük a sütő hőfokát 80-100 fokra, egyenletesen rákenjük a túróra a tojáshabot, villával hullámokat teszünk a tetejére, majd visszatesszük a sütőbe 15 percre. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése