2013. november 30., szombat

Pöffeteg keksz

Nagyon sok helyen találkoztam ezzel a keksszel idén, és mindenki nagyon dícsérte, így aztán muszáj vol nekem is kipróbálnom, hogy felvegyem-e a karácsonyi süti listára.....

Rajta lesz, ebben biztos vagyok...hihetetlenül finom, és rém egyszerű és gyorsan elkészíthető. Ez az a süti, amiből egyből minimum a dupla adagot kell sütni...:-) 

Hozzávalók:

15 dkg liszt
6 dkg kakaópor
Fél csomag sütőpor
20 dkg cukor
Csipet só
1/4 tk gyömbér
1/4 tk vanilia őrlemény
2 tojás
6 dkg vaj
3 púpos ek porcukor

Elkészítése:

A száraz alapanyagokat a lisztet, sütőport, kakaót, cukrot, gyömbért, vaniliát és a sót jól összekeverjük, majd belemorzsoljuk a vajat, és hozzáadjuk a felvert tojást. Összegyúrjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük.

Diónyi golyókat formázunk belőle, vastagon megforgatjuk porcukorban, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Szellősen sorakoztassuk őket, mert meg fog duzzadni. 12 db-nál több ne kerüljön egy tepsibe.

200 fokra előmelegített sütőben 12 percet sütjük. Ez idő alatt felveszi a formáját és szepen elreped. Célszerű a tepsiben hűlni hagyni, mert először puha, kihűlés után valik ropogóssá...:-) 



2013. november 28., csütörtök

Adventi mézeskalács füzér

Nyakunkon az advent, ilyenkor minden évben teletömtem a kis adventi meglepis zsebeket Dorkának különféle apróságokkal, amiknek úgy gondoltam örülne...igen ám, de idén duplan kéne mindezt megtennem, hiszen Boti már "nagyfiú" lett, nem maradhat ki...:-) 

Így aztán máson kezdtem el törni a fejem...mézeskalács füzért gyártok nekik, amiből minden nap megesznek egy kis kalácsot és így kerülnek majd napról napra közelebb a várva várt nagy naphoz...teljesen más a korábbi évekhez képest, hiszen magam készítem saját kezűleg mindent beleadva, hogy örömöt okozzak a gyerekeknek...:-)

A recept egyébként a mézeskalács fűszerkeverék zacskójan volt egykoron...azóta lecserelték, ami mostanában kapható a boltban, az mar nem ez...ez az igazi...puha és isteni finom. Ebből a mennyiségből hatalmas adag lesz, mégsem kell nagyon a tarolása miatt törni a fejünket...még sosem érte meg a karácsonyt...:-) 

Okozott némi fejtörést a kalácsok kidekorálása, mert a tojásfehérje nem jó megoldás, Boti pici szervezete meg nem bírja, így aztán maradtam a fehércsokis megoldásnál...de ha egyik így kapja, akkor már a másik is, elkerülvén ezzel a konfliktusokat...:-)

Aztán amikor elkészültek a megszámozott mézeskalácsok, kitettem őket a teraszra, és pechemre arra járt egy éhes kóbor macska......és igen....lecsapott rá....lenyúlt harom darabot...mázli, hogy volt tartalék vészhelyzetre...:-)




Hozzávalók:

35 dkg cukor
30 dkg rozsliszt
45 dkg búzaliszt
15 dkg méz
6 tojás
1 dkg szódabikarbóna
1 cs. Kotányi Mézessütemény fűszerkeverék

A díszítéshez:

10 dkg jó minőségű fehér csoki
2 ív celofán
1 cs.dekor szalag

Elkészítése:

5 tojást, a cukrot robotgéppel habosra keverjük, közben adagoljuk bele a fűszerkeveréket és apránként a langyosra melegített mézet. A rozslisztet, a búzalisztet és a szódabikarbónát összekeverjük és lassan a habos masszához adjuk. Az így kapott tészta elég ragacsos lesz, tegyük hűtőbe, és pár óra múlva már könnyebb lesz összegyúrni. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük, másnap már nagyon könnyű lesz dolgozni vele.

Másnap lisztezett gyúródeszkán fél cm vastagra nyújtjuk és kisszaggatjuk tetszőleges formákra. Rányomkodjuk 1-24-ig a számokat, lekenjük tojással.





180°-ra előmelegített sütőben kisütjük.

Amikor kihűlt, gőz fölött felolvasztjuk a fehércsokit, süteménydíszítő tollba öntjük, és átírjuk vele a mézeskalácsokba nyomott számokat.





Várunk, amíg megdermed. En másnap folytattam a műveletsort a csomagolással.

A virágnagykerben vettem két ív celofánt és kb 20x20-as négyzetekre daraboltam. Egy ív pont elég volt egy füzérre. Dekor dróttal összetekertük, majd szalagra fűztük, és felkötöttük a konyhába...:-)




2013. november 24., vasárnap

Rozsos cipó

Mostanra beállt nálunk a kenyérsütési rend...csak hétvégén sütök, szombaton fehéret, vasárnap pedig valamilyen egészségesebb félét, így mindenkinek kedvére tudok tenni...bár őszintén szólva és mindegyiket nagyon szeretem.:-) 

Hozzávalók:

A kovászhoz:

250 g BL55 liszt
250 ml langyos víz
50 g friss élesztő

A tésztához:

350 g BL55 liszt
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
270 ml langyos víz
3 tk só
A kovász

Elkészítése:

Sütés előtti este elkészítjük a kovászt. A lisztbe beleöntjük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt. Fakanállal simára keverjük, majd letakarjuk egy konyharuhával és szobahőmérsékleten pihentetjük reggelig.

Reggel a kovászt a kenyér többi hozzávalójával együtt jól összedolgozzuk, majd negyed órát pihentetjük és még egyszer átdolgozzuk.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, formázzuk, és sütőpapírral bélelt paraszttálba tesszük, duplájára kelesztjük kb egy óra alatt. Pengével bevágjuk a tetejét, lepermetezzük vízzel, majd megszórjuk napraforgó maggal.

A sütőzacskó belsejét is lepermetezzük, ráhúzzuk a paraszttálra, lezárjuk, majd 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45 percre. Kivesszük a zacskóból, visszavesszük a hőfokot 200 fokra és tovább sütjük 15 percig.

Sütőből kivéve rácsra tesszük, lepermetezzük vízzel.




2013. november 23., szombat

Szalagos farsangi fánk

Nem túl hálás feladat a fánk sütése, ezért többnyire ragaszkodom hozzá, hogy csak farsangkor készítem el...ez persze nem mindig tartható, hiszen elég nepszerű nálunk, így kikönyörgi a család, hogy egy évben ne csak egyszer legyen farsang....:-) 

Az igazi szalagos fánk titka, először is az, hogy jó alaposan dolgozzuk ki a tésztát, másodszor pedig, hogy fedő alatt kezdjük el sütni...ha ezeket betartjuk, biztosan szép szalag fogja díszíteni a fánkunkat...:-) 



Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 citrom héja
2 tojás sárgája+1 egész tojás
1 ek cukor
10 szem édesítő tabletta 
Csipet só
2,5 dl langyos tej
5 dkg élesztő
Kevés olaj

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jól kidolgozzuk a tésztát. A liszt minőségétől függően változhat a szükséges tej mennyisége, a lényeg, hogy lágy, könnyű tésztát kell kapnunk. Nagyon fontos, hogy jó alaposan dagasszuk ki a tésztát. Szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, letakarjuk konyharuhával, pihentetjük 5-10 percet, majd kisodorjuk az alábbi képen látható vastagságúra. Viszonyításképp ott van mellette a sodrófa...:-) 


Fánkszaggatóval kiszaggatjuk jó szorosan, helytakarékosan, mert a leeső sallangokat már nem gyúrjuk össze, hanem összetekerjük babának, és úgy sütjük majd ki. Ha kiszaggatjuk, pihentetjük még a deszkán kb 10 percet.

Bő forró olajban sütjük ki úgy, hogy először fedő alatt sütjük, majd amikor megpirult és megfordítjuk már nem tesszük vissza rá a tetőt.

Vaniliacukros porcukorral megszórjuk, lekvárral tálaljuk.




Fehércipó gyorskovásszal

Azon gondolkodtam már egy ideje, hogy ha ez a gyorskovászos módszer beválna, nem pacsmagolnék a kovásznevelésselkovászneveléssel, hiszen ez jóval egyszerűbb és gyorsabb módszer. Ha pedig ugyanazt a végeredményt érjük el, akkor ez lesz a befutó...

Ezzel a módszerrel is előző este kezdjük a műveletsort, amikor is bekeverjük a gyorskovászt.

Hozzávalók:

A kovászhoz:

250 g liszt
250 ml langyos víz
50 g élesztő

A tésztához:

500 g BL 55 liszt
160 ml langyos víz
70 ml tej
2 púpos tk só
A kovász

Elkészítése:

A sütés előtti este bekeverjük a kovászt...a lisztre ráöntjük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, és fakanállal simára keverjük. Konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten reggelig pihentetjük. Először megkel, majd összeesik, könnyű, lyukacsos massza lesz reggelre...

Másnap kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, kovászt, és a langyos tejet és a vizet. A liszt minőségétől függően változhat a szükséges folyadék mennyisége, lágyabb tésztát kell kapnunk.

Az utóbbi időben én kézzel dagasztok, tapasztalataim szerint így szebb lesz a kenyerem, szóval először kb 10 perc alatt simára dolgozom, majd negyed óra pihentetés után ismét 10 perc alatt átgyúrom. 

Lisztezett gyúródeszkán formázzuk, majd sütőpapírral bélelt paraszttálban kelesztjük. Ebben fogjuk sütni is.

Kb egy óra alatt duplájára nő, pengével bevagdossuk. Sütőzacskó belsejét lepermetezzük vízzel, a megkelt kenyeret is, majd ráhúzzuk a zacsit, lezárjuk és mehet a 230 fokra előmelegített sütőbe 45 percre. Ekkor kivesszük a zacskóból, és tovább sütjük 200 fokon még 15 percig.

Sütőből kivéve rácsra tesszük, lepermetezzük vízzel.




2013. november 22., péntek

Mikulás kalács

Lassan itt a Mikulás....ezért aztán pont kapóra jött velem szemben ismét a Facebookon ez a cuki kis "kelt Mikulás"...:-) 

Így aztán arra gondoltam, hogy a ma estére szánt sós kifli tésztájából kicsit nagyobb adagot készítek, és elcsípek belőle egy darabot, hogy kipróbálhassam ezt a mesterművet.

Most még csak egy natúr kelt tésztából gyártottam, de biztos vagyok benne, hogy nem lesz ez mindig így, hiszen a gyerekek körében viharos sikert aratott...szóval arra gondoltam, megpróbálkozom majd töltött sós- és édes változattal is és természetesen az eredményt és a receptet posztolni fogom...:-) 

Addig is itt a natúr Mikulás....:-)




Mivel a tészta egy egyszerű kelt tészta, amit a korábban már posztolt sós kifli esetében leírtam, így ezúttal ehhez nem fűznék hozzá különösebben semmit, inkább az kelesztés utánról kezdeném...:-) 

Első lépésként ketté vágtam a tésztát úgy, hogy az egyik valamivel nagyobb legyen...ez lesz a feje. A kisebb gombócot szintén ketté vágjuk 2/3-1/3 arányban, a nagyobból lesz a szakáll, a kisebb marad a sallangokra...:-) 

Kisodorjuk a fejét, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.




Következő lépésként kisodorjuk a szakállnak való gombócot téglalap alakúra, és a rövidebb oldalával párhuzamosan ollóval bevagdossuk.




Rátesszük a fejre, hogy kb a közepénél legyen a teteje,majd bepöndörítjük a szakállat. A feje búbját megnyújtjuk kicsit kézzel, ezután visszahajtjuk...ebből lesz a sapka.
A maradék gombócból levágunk egy darabot, hengert sodrunk belőle, ebből lesz a sapka alja. Egy nagyobb golyó a sapi bojtja, egy aprócska pedig az orr. A megmaradt tésztátkisodorjuk keskenyre, de hosszabbra, a két végét a szakállhoz hasonlóan bevagdossuk, bepöndörítjük, és máris kész a bajusz...

Végül 2 szem fekete oliva lesz a szem...:-) 





Olvasztott margarinal ragasztjuk össze az egyes részeket, ezután kevés vízbe ételfestéket teszünk, és lefestjük vele a sapkát és az orrat, majd az egészet lekenjük felvert tojással.




200 fokra előmelgített sütőben kb 20 perc alatt pirosra sütjük.




2013. november 20., szerda

Sajtos-tejfölös napraforgó pirított hagymával

A történet úgy kezdődött, hogy böngészgettem a facebookon...aztán egyszer csak megakadt a szemem az üzenőfalamon egy fotón Kreatív Mánia által, amin ez a napraforgó volt nutellás töltettel...recept is volt hozzá, de gépi fordítással, így aztán abba bele sem mélyedtem, úgy gondoltam, megoldom másképp, elkészítem a saját verziómat...:-) 

Igen ám, de a nutella nálunk felbontás után nem túl hosszú életű, miután mindenki ráröpül, max fél óra alatt kivégezzük...azzal az egy kávés kanállal, ami maradt, túl messzire nem jutottam volna. No de nem baj, elkészítem illatos kakaós változatban...:-)  

Ezzel meg is nyugodtam, bedagasztottam a tésztát, majd amikor pihentettem, és a tölteléket kezdtem volna készíteni, akkor eszméltem rá, hogy margarin sincs itthon, mindössze 36 g....hmmm, akkor ez sem lesz jó...maradt a sós változat...hát ennyit az előzményekről...:-D 

A végeredmény pedig....minden képzeletünket felülmúlta...régen ettem ilyen finomat!!



Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
3 dl langyos tej
1 tk cukor
1 tk só
2,5 dkg élesztő
2 dkg vaj (abból  3,5 dkg-ból, ami otthon volt:-) 

A töltelékhez:

1 kis doboz tejföl
18 dkg reszelt trappista sajt
1 fej vöröshagyma
Bors
Fokhagyma granulátum
Kevés olaj

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a többi hozzávalóval együtt kidolgozzuk a tésztát. Lágyabb tésztát kell kapjunk, szükség szerint variálhatunk a tej mennyiségével. Szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk. A tejfölt sóval, borssal fokhagyma granulátummal ízesítjük, ízlés szerint. A sajtot lereszeljük.

Amikor a tészta megkelt, 4 gombócra osztjuk. 26 cm-s kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, és ekkora méretűre sodorjuk lisztezett gyúródeszkán a gombócokat. Rátesszük a tortaformára az első tésztát. A maradék vaj 1/3-át rámorzsoljuk, megkenjük a tejföl 1/3 részével, rászórjuk a reszelt  sajt és a pirított hagyma harmadával. Rátesszük a következő tésztát, a műveletsor ugyanaz, mint az előzőnél az összes réteg esetén.

Amikor az utolsó réteg tészta is rákerült, 16 szirmot vágunk a szélétől nem egészen a közepéig úgy, hogy a közepén egy 4-5 cm átmérőjű kör maradjon. Tetejét lekenjük tejföllel.




A szirmokon egyenként tekerünk kettőt. Közepét sűrűn megszórjuk napraforgó maggal, a szirmokat len- és szezám maggal.





180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.



2013. november 17., vasárnap

Sajtos rúd II. (tojásmentes)

Sajtos rudat már tettem fel, de íme egy másik recept...csak, hogy lehessen válogatni...:-) 

A tojásallergiásoknak remek nasi lehet, hiszen ennek max a tetejére kéne tojás, de az helyettesíthető pl. tejföllel, így máris fogysztható számukra is...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 dkg élesztő
1 kis doboz tejföl
15 dkg sajt
50 ml tej
1 kk cukor

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben a margarint összemorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát. A reszelt sajtnak csak a felét tegyük bele, a másik fele a tetejére megy.

Az összegyúrt tésztát kb negyed órát pihentetjük, majd kisodorjuk kb fél cm vastagra. Lekenjük a tetejét tejföllel, és mehet rá a reszet sajt.

Végül derelyevágóval felszeleteljük. 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.




2013. november 13., szerda

Meggyes rétes

A rétesek közül ez az egyik nagy kedvenc nálunk, nincs az a mennyiség, ami ne tűnne el egy délután alatt, még sosem sikerült úgy istenigazából jóllaknom belőle...:-) 

Bár, hogy egészen őszinte legyek, a múltkor, hogy kipróbáltam szilvás változatban is ITT a bejegyzés róla...nekem azóta az lett a kedvencem, bár az is kevésre sikeredett...idő előtt elfogyott...:-) 

Az igazsághoz persze az is hozzá tartozik, hogy ez az adag nem túl nagy, mindössze egy rúd rétesre elegendő...de ez az a fajta, amiből egy tepsire való is kevés...

Hozzávalók:

50 dkg meggy
10 szem édesítő tabletta
2 ek cukor
1 zacskó tejszín ízű pudingpor /vaniliás is jó/
Fahéj
Rum aroma
Kevés olaj és tejföl a lekenéshez
1 zacskó rétes tészta

Elkészítése:

Mivel most nincs szezonja, fagyasztott meggyből készítjük. Még fagyos állapotában lábosba tesszük, és alacsony lángon addig főzzük, hogy levet engedjen. Ekkor beledobjuk az édesítőt, fahéjat és a rum aromát. Puhára főzzük a meggyet, majd mehet bele a pudingpor.folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg jól besűrűsödik. Ekkor beleszórjuk a cukrot is, majd lehűtjük.

A réteslapból 2-t egymásra rakunk, lekenjük kevés olajjal, ráöntjük a már kihűlt meggyes szószt, és feltekerjük.

Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, amit szintén megkenünk olajjal, és erre tesszük rá a rétest. Tetejét tejföllel kenjük le, 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.




2013. november 10., vasárnap

Kígyórétes fahéjas-almás és mákos almás ízesítéssel

Nagy várakozássalálltamm neki ma ennek a rétesnek, csupa jókat hallottam róla...mivel jó sok almánk van itthon, így ma ez a töltelék dominált, illetve egy rúd mákos is lett.

Egyéb iránt ugyanúgy, mint egy hagyományos rétes, szintén tölthető bármivel. Egyszerű, és finom, érdemes kipróbálni...:-)



Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
20 dkg margarin
2 ek tejföl+amennyit felvesz, hogy lágy tésztát kapjunk
2 dkg élesztő
1 tk cukor 
2 egész tojás

A töltelékhez:

1 kg reszelt alma
30 dkg cukor
2 tk fahéj
3 ek darált mák
Fél citrom reszelt héja

Elkészítése:

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd belekeverjük a 2 evőkanál langyos cukros tejfölben felfuttatott élesztőt, 1 tojást, és még annyi tejfölt, hogy lágy tésztát kapjunk. Kb negyed órát pihentetjük.

Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk, három felé osztjuk. A mákot 10 dkg cukorral ledaráljuk.

Három gombócra szétválasztjuk, vékony téglalap formájúra sodorjuk. Két rúd almás-fahéjas lesz. Ezek közepére halmozzuk a reszelt almát, megszórjuk 10-10 dkg  fahéjas cukorral. A két szélén derelyevágóval bevagdossuk kb 2 cm vastag csíkokra



ráhajtogatjuk a csíkokat egyenként a töltelékre.



A harmadik rúd almás mákos lesz, a mákot a kisodort tészta közepére szórjuk, majd ráhalmozzuk a reszelt almát, és a cukrot és a fél citrom reszelt héját. Az előzőekhez hasonlóan bevágjuk, és hajtogatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét tojással lekenjük,



 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.


2013. november 8., péntek

Fahéjas csiguszok

Láttam a napokban valami hasonló kelt tésztából készült gyönyörűséget az egyik blogon, de sajnos nem tudom melyiken, csak egy pillanatra akadt meg rajta a szemem...

A mai borsóleves mellé édes kelt tésztát terveztem, és erre gondoltam, csak sajnos már nem találtam...:-(  mogyorókrémmel volt töltve, arra emlékszem, de a receptig nem jutottam el, így aztán mentem a saját fejem utàn, sima édes kelt tésztából fahéjas verzióban készítettem el..Ha esetleg valaki ráismer, legyen szíves megosztani velem, szeretném az eredeti receptet is kipróbálni...köszi előre is!:-) 

Addig is, itt a saját verzióm...





Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
4 dl langyos tej
4 dkg élesztő
1 ek cukor
Csipet só
2 ek olaj

A töltelékhez:

25 dkg margarin
20 dkg cukor
2 tk fahéj

Elkészítése:

A cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jól összedolgozzuk, és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 4 cipóra osztjuk. 

Elkészítjük a tölteléket. A margarint picit megolvasztjuk, nem folyósra, épp csak annyira, hogy jól kenhető legyen. Jó alaposan elkeverjük benne a cukrot és a fahéjat.

A cipókat jó vékony téglalapra sodorjuk, megkenjük a töltelék negyedével, majd átlósan egymástól kb 3 cm távolságra csíkokat vágunk bele úgy, hogy a szélét ne vágjuk át.



A hosszabb oldala mentén feltekerjük.




Az így kapott hengert a végétől kiindulva csiga formára tekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őlet, a tetejét lekenjük tojással, megszórjuk fahéjas cukorral.




200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.










2013. november 5., kedd

Sütőtökös pohárkrém

Múlt héten készítettem egy kis pohár tejfölből mascarponét, merthogy egy süteménybe kellett volna két kanállal, ezért arra gondoltam, elég lesz, ha egy kis adagot csinálok...végül aztán mégsem használtam fel, így aztán elkezdtem agyalni, mi legyen a sorsa...

Adta magát a pohárkrém, már csak az ízesítését nem tudtam, de aztán ez is hamar eldőlt, amikor megsütöttem a tököt...:-) egy szeletet lenyúltam belőle...:-) ha sokáig várok, nem marad...

Hozzávalók:

15 dkg mascarpone
1 szelet sült sütőtök
1 ek cukor /a tök édességének függvényében lehet több is/
1 zacskó vaniliás cukor
2 dl tejszín
Csokis müzligolyók

Elkészítése:

A sütőtököt botmixerrel pépesítjük, hozzákeverjük a mascarponét és a cukrokat. Robotgéppel felverjük a tejszínt, majd óvatosan belekeverjük a sütőtökös krémbe.

A poharak aljába beleöntünk egy-egy evőkanál csokis müzligolyót, majd ennek a tetejére teszünk a krémből. Majs még egy réteg müzligolyó és még egy réteg krém.

A teteje tetszőlegesen díszíthető, én müzlit és citromfű leveleket tettem rá.




2013. november 4., hétfő

Sült sütőtök

Végre itt a sütőtök szezonja!!! A gyerekeim és jómagam legnagyobb örömére, bár túl sok nekünk felnőtteknek nem szokott jutni, de hát ugye azt is öröm nézni, ahogy ők ketten ráröpülnek!:-) 

Nagyon változatosan elkészíthető, bár az igazat megvallva mi leragadtunk a sima sütési változatánál, ennek leginkább az az oka, hogy nincs ideje megvárni az egyéb módon történő feldolgozását, de persze ami késik, nem múlik, szokták volt mondani...egyszer majd oda is eljutunk...:-) 

Addig is maradunk a sült változatánál...elkészítése rém egyszerű, nem igényel nagy tudást, ami a lényege, az a fűszerezés...én most ezt az egy tököcskét három féleképpen készítettem...



No, de kezdjük előről...először is, mossuk meg jól a tököt, majd daraboljuk fel méretétől függően...nekem most 9 darabka lett belőle. Magházát kaparjuk ki, de  a magokra vigyázzunk, mert arra még szükség lesz... 

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk fel a szeleteket.
Most következik az ízesítés...mivel a gyerekek miatt kissé
meg van kötve a kezem az ízesítést illetően, ők ugyanis 
édesen szeretik, így hármat simán csak cukrozok..




Korábban említettem, hogy a kikapart magokat tegyük el...
nos most elővesszük, és rászórjuk vissza a tökre...a sütés
alatt szépen azok is megsülnek, és valami isteni finom pirított
tökmag lesz a végeredmény...




Végül a harmadik ízesítés nálam ma a rozmaring volt....
a kertből szedtem 3 kisebb szálat, és nemes
egyszerűséggel a tök tetejére tettem...és már mehet is a sütőbe...:)






Emellett nagyon finom, és jól harmonizál a tökkel a kakukkfű, a fokhagyma és a bors is, én ma ezeket kihagytam, de érdemes megpróbálni, megéri...:)


2013. november 2., szombat

Szilvás rétes csökkentett energia-, és szénhidrát tartalommal

Szerencsére az idén bőséges volt a szilva termés, így bőven jutott belőle a fagyasztóba is. Így aztán most úgy gondoltam, megpróbálkozom belőle rétest sütni...ami nem volt egy rossz ötlet, mert valami óriási lett...:-) 

Ebből a mennyiségből 1 rúd lesz.

Hozzávalók:

1 csomag réteslap
50 dkg szilva ( ezúttal egyenest a fagyról)
10 szem édesítő tabletta
2 ek cukor
1 zacskó tejszín ízű pudingpor ( vaniliás is jó)
Rum aroma
Fahéj
Citromlé
Olaj
Tejföl a rétes lekenéséhez

Elkészítése:

A szilvát még fagyosan lábosba tesszük, és alacsony lángon főzni kezdjük, amíg levet enged. Ekkor beletesszük az édesítőt, fahéjat, rum aromát és puhára főzzük. Amikor megpuhult, beleöntjük a pudingport, folyamatosan kevergetve közepes lángon főzzük 5-10 percig, majd mehet bele a cukor is. Majd egy löttyintés citromlé...lehűtjük.

Két réteslapot egymásra teszünk, lekenjük olajjal, ráöntjük a tölteléket, feltekerjük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, lekenjük olajjal, rátesszük a rúd rétest. Lekenjük tejföllel.

200 fokra felmelegített sütőben pirulásig sütjük.