2013. szeptember 11., szerda

Kakaós csiga kelt tésztából

Általában leveles tésztából szoktam készíteni, ha sietősen szeretnék valami nagyon finom desszertet, ami elég gyakran van nálunk, mert a gyerekeim nagy kedvence. Amikor aztán kicsit több időm van, dagasztok kelt tésztát, és abból sütöm meg...ezt azért is szeretjük nagyon, mert akár reggelire is kiváló egy bögre tej, vagy kávé mellé.

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
Csipet só

A töltelékhez:

2 evőkanál kakaó
4 evőkanál cukor
Csipet fahéj
Csipet szerecsendió
Csipet őrölt szegfűszeg
70 g olvasztott margarin
1 kávéskanál rum aroma

Elkészítése:

A langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóhoz öntjük. Jól összedolgozzuk, dagasztjuk, amíg elválik az edény falától.

Pihentetjük kb fél órát, hogy duplájára nőjön. Közben elkészítjük a tölteléket. A kakaót, cukrot, fahéjat, szerecsendiót és szegfűszeget összekeverjük egy kis tálkában. Egy másikban felolvasztjuk a margarint és belekeverjük a rum aromát.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kb 5 mm vastagra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott margarinnal, rászórjuk a kakaó keveréket, ezután a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Kb 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket ujjal lenyomkodjuk, megkenjük a maradék olvasztott margarinnal, majd 200 fokra felmelegített sütőben negyed órát sütjük.

Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral.


Sörös kenyér az új kenyér ünnepén

Itt az új kenyér ünnepe....nincs más hátra....eljött az idő kenyeret sütni. Limara péksége oldalán találtam ezt a tetszetős kis receptet, úgy gondoltam, ez az, amit szeretnék megsütni....van pár hozzávaló, ami nekem nincs itthon, ezért helyettesítettem mással, vagy csak egyszerűen kihagytam....úgyhogy nem teljesen lesz ugyanaz, de az alapötletet tőle merítettem...

Hozzávalók:

0,8 dl víz
2 dl sör
1 teáskanál só
2 evőkanál olaj
25 dkg öregtészta
10 dkg rozsliszt
40 dkg BL 80 liszt, ennek híján BL 55-ből készítem
1 evőkanál méz
1 dkg élesztő

Elkészítése:


Kenyérsütő gépben bedagasztjuk a tésztát: belepakoljuk először a folyékony-, majd a szilárd hozzávalókat. Elindítjuk a gépet....ha bedagasztotta, hagyjuk kelni. Amikor megkelt, enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk, elveszünk belőle 25 dekányit, hogy a következő kenyerünkhöz is legyen öregtésztánk, majd a többiből veknit formázunk, mégpedig olyan módon, hogy feltekerjük fentről lefelé úgy, hogy közben az oldaláról a szélét folyamatosan alágyűrjük. Ha kész a vekni forma, bevagdossuk a tetejét és kelesztjük tovább, egészen addig, amíg a 200 fokos sütőbe helyezett ovális tetővel rendelkező jénai felforrósodik.

Ha elég forró lett a tál, beletesszük a tésztát...rátesszük a tetejét, és mehet a sütőbe, kb 1 órát sütjük, bár ez sütő függvénye is. Az utolsó 10 percre levesszük a tetőt, és így pirítunk rajta még egyet...:-)

A sütőből kivéve rácsra tesszük, vizes ecsettel átkenjük...amikor kihűlt, szeletelhető.





Feladatot kaptam...

.....aminek nagyon örültem, több okból is...


  1. Annyira talán nem is rossz, amit csinálok, még ha amatőr szinten is...megtiszteltetésként ért, hogy megkértek.
  2. Ha megint sikerül alkotnom valamit, azzal talán sikerül valakinek nagy örömet szerezzek...és ez jó
  3. Ismét az egyik kedvenc időtöltésemnek hódolhatok...tortát gyártok
A feladat nem egyszerű, de szeretem a kihívásokat...totál tojás,-lekvár- és gyümölcsmentesen kell gondolkodjak, ez némiképp szűkíti a lehetőségek tárházát, de nem foghat ki rajtam...megoldom...:-) 

Valamikor régen, amikor nagylányom még aprócska volt, átmenetileg küszködtünk a tojás- és tejallergia okozta kötöttségekkel...ám ünnepnapok akkor is voltak, és határozottan emlékszem, hogy készítettem én már ecetes piskótát...és akármilyen bizarrul is hangzik, az íze meglepően finom....sőt, én akkor azt mondtam, hogy jobban ízlik, mint az igazi. Egyetlen hátulütője, hogy az állaga meglehetősen szívós...dobálni lehetne vele, de szerencsére ez az ízén mitsem változtat...már csak elő kéne kotorni a receptet valahonnan a fiók mélyéről...no ez lesz a nehéz feladat.:-) 

A borítást már kitaláltam....marad az örök dilemma: a töltelék...csokoládés, az már biztos, mert ez is a kérés része, csak hogy igazán finom legyen, ismereteim szerint, ahhoz tojás kell, ami ugye tiltólistás....úgyhogy ideje új ismereteket szerezni, és tojásmentes habkönnyű, csudafinom krémet gyártani...maradt még egy kis időm...lelkesedésem töretlen, agyalok, és megcsinálom...:-)