2013. október 6., vasárnap

Tiramisu

Itt egy újabb családi kedvenc...sütés nélkül, rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthető desszert. És amilyen könnyen elkészíthető, olyan hamar "párolgó" kategóriába is tartozik...:-) 

Hozzávalók:

1 cs. cukrozott tetejű babapiskóta
1 zacskó főzés nélküli vaniliás pudingpor
25 dkg mascarpone
5 dl tej
Cukrozott fekete kávé
Kevés rum aroma

Elkészítése:

A pudingot robotgéppel kikeverjük a tejjel, majd apránként hozzáadjuk a mascarponét.

A babapiskótát belemártogatjuk a rum aromás kávéba majd egy szögletes kerámia tálba tesszük őket szép sorban egymás mellé.

Ráöntjük a pudingos krém felét. A krém tetejére jön még egy réteg áztatott babapiskóta, majd a krém másik fele...

Keserű kakaót szórunk a tetejére.


2013. október 5., szombat

Ferdinánd fánkja

Ferdinánd tekercs néven találkoztam vele itt-ott, a nagymamám Ferdinánd fánkjaként fordította le...nagypapám hozta Apatinból a receptet, apatini sváb finomság...tulajdonképpen nem más, mint egy vaniliás kelt tészta, ami akkor az igazi, ha a teteje ropogós, az alja pedig jó szaftos ragadós...:-) 


Hozzávalók:

40 dkg liszt
3 dl langyos tej
1 tk cukor
3 dkg élesztő
Csipet só
Kevés olaj

A krémhez:

20 dkg margarin
25 dkg cukor
3 zacskó vaniliás cukor

A tetejére:

2 dl tej
1 ek cukor

Elkészítése:


Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával jól kidolgozzuk.Lágyabb tésztát kell kapjunk, a liszt minőségétől függően akár több tej is kellhet hozzá...

Ha már szép simára dagasztottuk, duplájára kelesztjük...közben elkészïtjük a krémet. A margarint picit megolvasztjuk, nem folyósra, csak, hogy kenhető legyen, majd összekeverjük a cukorral, és a vaniliás cukorral.

Amikor megkelt a tészta lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagra sodorjuk. Egy kenőkéssel szép egyenletesen elkenjük rajta a margarinos krémet, majd jó szorosan feltekerjük a tésztát.

2 cm széles szeletekre vágjuk. Egy nagyobb gaztepsit sütőpapírral kibélelünk, megszórjuk cukorral, és beletesszük a csiga szeleteket. Úgy osszuk el, hogy a tepsi tele legyen. Végül meglocsoljuk 1,5 dl cukros tejjel.

200 fokos sütőben pirosra sütjük kb 40 perc alatt...Amikor kivettük a sütőből, a maradék cukros tejből evőkanállal a csigák közepébe kanalazunk egy keveset.







2013. október 2., szerda

Fahéjas palacsinta bodza öntettel

Tök egyszerű, és finom desszert, de valahogy mégsem lelkesedem a gondolattól, ha megszavazza a család, és sütni kell...valószínűleg a sütés lehet az oka...sokáig tart, unalmas ott állni mellette, nem beszélve arról, hogy az egész lakást belengi az olajszag...éppen emiatt ilyenkor száműzve vagyok a garázsba, és ott sütöm, de ez is csak addig működik, amíg nincs túl hideg...:-) 

Szóval lényeg a lényeg: nem túl gyakori desszert ez nálunk mindenki legnagyobb bánatára...:-) 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
4 dl tej
4 dl szénsavas víz
Csipet só
1 tk cukor
1 cs.vaniliás cukor
1 tojás
50 ml olaj a sütéshez

Elkészítése:

A liszthez hozzáadjuk a sót, cukrot és a tojást, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet folyamatos kevergetés mellett, majd ugyanígy az ásványvizet is.

Forró olajozott palacsinta sütőben sütjük. Tölthető melegen, vagy hidegen, de meg akár üresen is nagyon finom. Ezúttal én fahéjas cukorral töltöttem, és bodzaöntettel tálaltam.

Az öntetet lekvárból állítjuk elő, mégpedig úgy, hogy 2 ek lekvárt felfőzünk 3 ek vízzel...palacsinta mellé valami óriási...a bodzalekvár elkészítését ITT írtam le...tudom, hogy most nincs már szezonja, de jövőre megint lesz...és akinek épp nincs otthon, más lekvárból is finom az öntet...:-)