2013. november 5., kedd

Sütőtökös pohárkrém

Múlt héten készítettem egy kis pohár tejfölből mascarponét, merthogy egy süteménybe kellett volna két kanállal, ezért arra gondoltam, elég lesz, ha egy kis adagot csinálok...végül aztán mégsem használtam fel, így aztán elkezdtem agyalni, mi legyen a sorsa...

Adta magát a pohárkrém, már csak az ízesítését nem tudtam, de aztán ez is hamar eldőlt, amikor megsütöttem a tököt...:-) egy szeletet lenyúltam belőle...:-) ha sokáig várok, nem marad...

Hozzávalók:

15 dkg mascarpone
1 szelet sült sütőtök
1 ek cukor /a tök édességének függvényében lehet több is/
1 zacskó vaniliás cukor
2 dl tejszín
Csokis müzligolyók

Elkészítése:

A sütőtököt botmixerrel pépesítjük, hozzákeverjük a mascarponét és a cukrokat. Robotgéppel felverjük a tejszínt, majd óvatosan belekeverjük a sütőtökös krémbe.

A poharak aljába beleöntünk egy-egy evőkanál csokis müzligolyót, majd ennek a tetejére teszünk a krémből. Majs még egy réteg müzligolyó és még egy réteg krém.

A teteje tetszőlegesen díszíthető, én müzlit és citromfű leveleket tettem rá.




2013. november 4., hétfő

Sült sütőtök

Végre itt a sütőtök szezonja!!! A gyerekeim és jómagam legnagyobb örömére, bár túl sok nekünk felnőtteknek nem szokott jutni, de hát ugye azt is öröm nézni, ahogy ők ketten ráröpülnek!:-) 

Nagyon változatosan elkészíthető, bár az igazat megvallva mi leragadtunk a sima sütési változatánál, ennek leginkább az az oka, hogy nincs ideje megvárni az egyéb módon történő feldolgozását, de persze ami késik, nem múlik, szokták volt mondani...egyszer majd oda is eljutunk...:-) 

Addig is maradunk a sült változatánál...elkészítése rém egyszerű, nem igényel nagy tudást, ami a lényege, az a fűszerezés...én most ezt az egy tököcskét három féleképpen készítettem...



No, de kezdjük előről...először is, mossuk meg jól a tököt, majd daraboljuk fel méretétől függően...nekem most 9 darabka lett belőle. Magházát kaparjuk ki, de  a magokra vigyázzunk, mert arra még szükség lesz... 

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk fel a szeleteket.
Most következik az ízesítés...mivel a gyerekek miatt kissé
meg van kötve a kezem az ízesítést illetően, ők ugyanis 
édesen szeretik, így hármat simán csak cukrozok..




Korábban említettem, hogy a kikapart magokat tegyük el...
nos most elővesszük, és rászórjuk vissza a tökre...a sütés
alatt szépen azok is megsülnek, és valami isteni finom pirított
tökmag lesz a végeredmény...




Végül a harmadik ízesítés nálam ma a rozmaring volt....
a kertből szedtem 3 kisebb szálat, és nemes
egyszerűséggel a tök tetejére tettem...és már mehet is a sütőbe...:)






Emellett nagyon finom, és jól harmonizál a tökkel a kakukkfű, a fokhagyma és a bors is, én ma ezeket kihagytam, de érdemes megpróbálni, megéri...:)


2013. november 2., szombat

Szilvás rétes csökkentett energia-, és szénhidrát tartalommal

Szerencsére az idén bőséges volt a szilva termés, így bőven jutott belőle a fagyasztóba is. Így aztán most úgy gondoltam, megpróbálkozom belőle rétest sütni...ami nem volt egy rossz ötlet, mert valami óriási lett...:-) 

Ebből a mennyiségből 1 rúd lesz.

Hozzávalók:

1 csomag réteslap
50 dkg szilva ( ezúttal egyenest a fagyról)
10 szem édesítő tabletta
2 ek cukor
1 zacskó tejszín ízű pudingpor ( vaniliás is jó)
Rum aroma
Fahéj
Citromlé
Olaj
Tejföl a rétes lekenéséhez

Elkészítése:

A szilvát még fagyosan lábosba tesszük, és alacsony lángon főzni kezdjük, amíg levet enged. Ekkor beletesszük az édesítőt, fahéjat, rum aromát és puhára főzzük. Amikor megpuhult, beleöntjük a pudingport, folyamatosan kevergetve közepes lángon főzzük 5-10 percig, majd mehet bele a cukor is. Majd egy löttyintés citromlé...lehűtjük.

Két réteslapot egymásra teszünk, lekenjük olajjal, ráöntjük a tölteléket, feltekerjük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, lekenjük olajjal, rátesszük a rúd rétest. Lekenjük tejföllel.

200 fokra felmelegített sütőben pirulásig sütjük.