2013. november 8., péntek

Fahéjas csiguszok

Láttam a napokban valami hasonló kelt tésztából készült gyönyörűséget az egyik blogon, de sajnos nem tudom melyiken, csak egy pillanatra akadt meg rajta a szemem...

A mai borsóleves mellé édes kelt tésztát terveztem, és erre gondoltam, csak sajnos már nem találtam...:-(  mogyorókrémmel volt töltve, arra emlékszem, de a receptig nem jutottam el, így aztán mentem a saját fejem utàn, sima édes kelt tésztából fahéjas verzióban készítettem el..Ha esetleg valaki ráismer, legyen szíves megosztani velem, szeretném az eredeti receptet is kipróbálni...köszi előre is!:-) 

Addig is, itt a saját verzióm...





Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
4 dl langyos tej
4 dkg élesztő
1 ek cukor
Csipet só
2 ek olaj

A töltelékhez:

25 dkg margarin
20 dkg cukor
2 tk fahéj

Elkészítése:

A cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jól összedolgozzuk, és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 4 cipóra osztjuk. 

Elkészítjük a tölteléket. A margarint picit megolvasztjuk, nem folyósra, épp csak annyira, hogy jól kenhető legyen. Jó alaposan elkeverjük benne a cukrot és a fahéjat.

A cipókat jó vékony téglalapra sodorjuk, megkenjük a töltelék negyedével, majd átlósan egymástól kb 3 cm távolságra csíkokat vágunk bele úgy, hogy a szélét ne vágjuk át.



A hosszabb oldala mentén feltekerjük.




Az így kapott hengert a végétől kiindulva csiga formára tekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őlet, a tetejét lekenjük tojással, megszórjuk fahéjas cukorral.




200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.










2013. november 5., kedd

Sütőtökös pohárkrém

Múlt héten készítettem egy kis pohár tejfölből mascarponét, merthogy egy süteménybe kellett volna két kanállal, ezért arra gondoltam, elég lesz, ha egy kis adagot csinálok...végül aztán mégsem használtam fel, így aztán elkezdtem agyalni, mi legyen a sorsa...

Adta magát a pohárkrém, már csak az ízesítését nem tudtam, de aztán ez is hamar eldőlt, amikor megsütöttem a tököt...:-) egy szeletet lenyúltam belőle...:-) ha sokáig várok, nem marad...

Hozzávalók:

15 dkg mascarpone
1 szelet sült sütőtök
1 ek cukor /a tök édességének függvényében lehet több is/
1 zacskó vaniliás cukor
2 dl tejszín
Csokis müzligolyók

Elkészítése:

A sütőtököt botmixerrel pépesítjük, hozzákeverjük a mascarponét és a cukrokat. Robotgéppel felverjük a tejszínt, majd óvatosan belekeverjük a sütőtökös krémbe.

A poharak aljába beleöntünk egy-egy evőkanál csokis müzligolyót, majd ennek a tetejére teszünk a krémből. Majs még egy réteg müzligolyó és még egy réteg krém.

A teteje tetszőlegesen díszíthető, én müzlit és citromfű leveleket tettem rá.




2013. november 4., hétfő

Sült sütőtök

Végre itt a sütőtök szezonja!!! A gyerekeim és jómagam legnagyobb örömére, bár túl sok nekünk felnőtteknek nem szokott jutni, de hát ugye azt is öröm nézni, ahogy ők ketten ráröpülnek!:-) 

Nagyon változatosan elkészíthető, bár az igazat megvallva mi leragadtunk a sima sütési változatánál, ennek leginkább az az oka, hogy nincs ideje megvárni az egyéb módon történő feldolgozását, de persze ami késik, nem múlik, szokták volt mondani...egyszer majd oda is eljutunk...:-) 

Addig is maradunk a sült változatánál...elkészítése rém egyszerű, nem igényel nagy tudást, ami a lényege, az a fűszerezés...én most ezt az egy tököcskét három féleképpen készítettem...



No, de kezdjük előről...először is, mossuk meg jól a tököt, majd daraboljuk fel méretétől függően...nekem most 9 darabka lett belőle. Magházát kaparjuk ki, de  a magokra vigyázzunk, mert arra még szükség lesz... 

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk fel a szeleteket.
Most következik az ízesítés...mivel a gyerekek miatt kissé
meg van kötve a kezem az ízesítést illetően, ők ugyanis 
édesen szeretik, így hármat simán csak cukrozok..




Korábban említettem, hogy a kikapart magokat tegyük el...
nos most elővesszük, és rászórjuk vissza a tökre...a sütés
alatt szépen azok is megsülnek, és valami isteni finom pirított
tökmag lesz a végeredmény...




Végül a harmadik ízesítés nálam ma a rozmaring volt....
a kertből szedtem 3 kisebb szálat, és nemes
egyszerűséggel a tök tetejére tettem...és már mehet is a sütőbe...:)






Emellett nagyon finom, és jól harmonizál a tökkel a kakukkfű, a fokhagyma és a bors is, én ma ezeket kihagytam, de érdemes megpróbálni, megéri...:)