2013. december 30., hétfő

Sós kelt tészta (tojásmentes)

Nagyon ritkán van nálunk olyan hét, hogy ne készülne valami féle kelt tészta...vagy édes, vagy sós formában. Ha nincs rá külön recept, szinte mindig csak egy sima kelt tésztát csinálok, és azt turbózom fel valamilyen módon. Éppen ezért úgy gondoltam, itt az ideje, hogy mindkét változata külön bejegyzést érdemel...:-) 


Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl tej ( liszt minőségétől függően lehet több is )
3 dkg élesztő
2 tk só
Csipet cukor az élesztő felfuttatásához

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a sóval elkevert liszttel együtt jó alaposan kidolgozzuk a tésztát. Lazább, könnyű állagú tésztát kell kapjunk, ha nem elegendő a tej, nyugodtan önthetünk hozzá még. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától és kissé "visszaüt". A vége felé egy evőkanálnyi olajjal még átdolgozzuk.

Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.





2013. december 29., vasárnap

Forró vizes piskóta

Botondka Sanyi tortáját készítettem először ezzel a fajta piskótával, aztán most most karácsonyra ismét elővettem. Úgy gondoltam, megérdemel egy önálló bejegyzést, hiszen nagyon jó, egyszerű, kiadós és gazdaságos,  hiszen egy gáztepsi méretű tepsire való piskótánk lesz mindössze hat tojásból...:-) 

Hozzávalók:

6 tojás
30 dkg cukor
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
9 ek forró víz

Elkészítése:


A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük, majd belekanalazzuk a forró vizet. Ezután szépen megemelkedik, majd óvatosan belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet.

Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.



2013. december 26., csütörtök

Fahéjas krémes

Egy régi kolleganőm hozott be egyszer nekünk ilyen sütit a bankba, mondanom se kell, azonnal ráröpültem a receptre....azóta is imádom. Sajnos az utóbbi időben kicsit feleésbe merült, de most leporoltam, és újra itt van....ugyanolyan jó, mint régen...!!

Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
1 csésze cukor
1 cs fahéj
1 ek méz
1 ek zsír
2 tojás
1/2 cs sütőpor
1 kk szódabikarbóna
Kb 1 dl tej

A krémhez:

5 dl tej
5 ek liszt
25 dkg margarin
15 dkg cukor
1 ek citromlé

Elkészítése:

Összegyúrjuk a tésztát az alapanyagokból, majd 3 részre osztjuk, mindegyiket vékonyra sodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egyenként sütjük ki 200 fokos sütőben.

A töltelékhez a tejet a liszttel jó sűrűre főzzük, kihűtjük. Amikor kihűlt, a margarint a cukorral habosra keverjük, majd a főzôtt krémhez adjuk. Citromlével ízesítjük. 

Ezzel töltjük meg a lapokat. Másnapig várjunk a szeleteléssel, ennyi idő kell neki, hogy megpuhuljanak a mézes lapok.