2014. április 21., hétfő

After eight torta

Nagymamám születésnapjára készítettem ezt a tortát, mivel ő csoki rajongó, így adta magát a csokitorta, de valami különlegesebbet szerettem volna...a receptet én találtam ki, még hetekkel ezelőtt, erre az alkalomra szántam...:-)


Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
2 ek víz
2 ek olaj

Kétszer ennyi mennyiségre lesz szükségünk, mert kettő tortalapot sütünk.

A krémhez:

2 cs.vaniliás pudingpor
6 ek cukor
6 dl tej
20 dkg margarin
25 dkg mascarpone
1 tk menta kivonat
3 kocka étcsoki darabokra törve

A tetejére:

5 dkg étcsoki
25 ml olaj

A díszítéshez:


2 doboz Midnight Mints desszert
2 m selyemszalag
Menta levél

Elkészítése:

A tojást a cukorral habosra keverjük, a szélénél belecsurgatjuk a vizet és az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet Sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Két lapot sütünk belőle.

A krémhez a pudingot összekeverjük a cukorral és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, belekeverjük a pudingot, sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, robotgéppel belekeverjük a margarint, majd óvatosan elkeverjük benne a mascarponét, végül a menta kivonatot és a csoki darabkákat.

Mindkét tortalapot félbe vágjuk. A krémet három rétegbe kenjük rá, az se baj, ha úgy gazdálkodunk vele, hogy utána még marad annyi, hogy vékonyan az oldalát is lekenjük, hogy a csokilapok odatapadjanak.

A torta tetejét csokimázat készítünk, ehhez a csokit az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, és bevonjuk vele a tortát.

Az oldalát Midnight Mints szeletekkel burkoljuk, ez szakasztott olyan, mint az After Eight, csak jóval kedvezőbb árfekvésű, Pennyben kapható. Szalaggal átkötjük.




2014. április 20., vasárnap

Bobó szelet

Hetekkel ezelőtt kaptam egy receptet a blogom facebook oldalán, és megtetszett...arra gondoltam pont jó lesz húsvétra. Hozzávalók terén itt-ott helyettesítő terméket kellett keressek, meg belegondoltam pár újítást, aztán jött Bobóka, és "újraírta" a receptet...

Az történt, hogy elkészítettem két piskóta lapot, külön-külön, de el kellett ugorjak a boltba, pár perc volt, addig mamival volt a töki...mire visszaértem, belemászott a piskótalapba, kiette a közepét...új piskótát kellett sütni...Bobó által megtépázott piskótát pedig felhasználtam a kekszes töltelékbe...:-)

Hozzávalók:

A tésztához:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek liszt
1 ek holland kakaó
Fél cs. Sütőpor

Ebből 3 adagot sütünk, egy-egy a süti alsó, felső lapja, a harmadik a kekszes töltelékbe.

A vaniliás krémbe:

2 cs.vaniliás pudindpor
6 ek cukor
2 cs.vaniliás cukor
7 dl tej
25 dkg kockamargarin
10 db oreo keksz

A kekszes töltelékhez:

50 dkg darált háztartási keksz
20 dkg cukor
4 ek holland kakaó
1 piskótalap
1 kis üveg eperlekvár fele
Annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen

A tetejére:

4 ek tej
4 ek cukor
2 dkg holland kakaó
10 dkg margarin

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, 180 fokra felmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. Hármat készítünk belőle.

A kekszes töltelékhez a hozzávalókat csak nemes egyszerűséggel összekeverjük és összegyúrjuk, két folpack között gáztepsi méretűre nyújtjuk.

A vanilia pudingot a cukorral és a porcukorral összekeverjük, kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, belekeverjük a pudingot, sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, robotgéppel belekeverjük a margarint, végül a darabokra tördelt oreo kekszet óvatosan beleforgatjuk.

Deszkára tesszük az egyik piskóta lapot, rákenjük a krém felét. Ráemeljük a kekszes lapot, erre kenjük a krém másik felét, végül mehet rá a piskóta.

A tejet a cukorral és a kakaóval felfőzzük, levesszük a tűzről, belekeverjük a margarint. Ha felolvadt, rácsurgatjuk a süti tetejére. Hűtőbe tesszük, másnap szeleteljük.



2014. április 13., vasárnap

Mentás tekercs

Kigondoltam mára egy süteményt...aztán, mivel már hajnalban kenyeret dagasztottam, hogy legyen reggelink, és még az ebéd sehol sem volt, úgy döntöttem, mást választok, valami gyorsabbat. Így aztán a piskóta tekercs mellett döntöttem...gyors is, finom is, de mégsem olyan hétköznapi ezzel a mentás töltelékkel...:-) 

Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek liszt
Fél cs.sütőpor
1 ek holland kakaó

A krémhez:

1 cs.vaniliás pudingpor
3 ek cukor
3 dl tej
Fél kockamargarin
1 tk menta kivonat
15 g csokiforgács

A tetejére:

20 g étcsoki
20 g vaj
Csokis tortadara


Elkészítése:

A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük.( én nem választom szét a tojás fehérjét és a sárgáját...így egyszerűbb és így is gyönyörűséges lesz) óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet.

Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

Amikor kivettük a sütőből, nedves konyharuhára tesszük, feltekerjük vele, majd kitekerjük és deszkán hűtjük.

Elkészítjük a krémet. A pudingot és a cukrot kevés tejjel csomómentesre keverjük, a maradék tejet felforraljuk, majd beleöntjük a pudingot. Sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a margarint. Amikor kihűlt, belekeverjük a menta kivonatot és a csokiforgácsot. Megtöltjük vele a piskótát és feltekerjük.

A csokit a vajjal gőz fölött megolvasztjuk, rákenjük a tetejére, majd megszórjuk tortadarával.