2014. június 28., szombat

Meggyes mascarponés pohárdesszert

Pár nap és itt a július, vészesen közeleg Dorka szülinapja...feladat van ilyenkor, ki kell találnom a tortáját. Nagyjából összeállt már a kép, csak a krémet nem tudtam eddig, ezért úgy gondoltam, alkotok valamit.

Húú, és hogy ez milyen finom lett!! Valami hasonló lesz a tortakrém is, ez már biztos.:-) 

Hozzávalók:

2 dl habtejszín
1 kis pohár meggyes joghurt
25 dkg mascarpone
4 ek cukor (ízlés szerint lehet több-kevesebb)

A gyümölcshöz:

10 dkg magozott meggy
2 ek cukor
Fahéj
Rum aroma

A tetejére:

Csokiforgács
Menta
Meggy

Elkészítése:

A meggyet megszórjuk cukorral, fahéjjal, meglocsoljuk rum aromával. Jól összekeverjük, félretesszük, amíg elkészül a krém.

Felhabosítjuk a tejszínt, a végén beleszórjuk a cukrot. Óvatosan belekeverjük a joghurtot, majd a mascarponét.

Két decis poharakba porciózzuk, öt pohárral lesz ebből a mennyiségből. 

Két kanál krémre meggyréteget teszük, kanalazunk rá a levéből is, majd teszünk rá még krémet. Tetejére csokiforgácsot szórunk, egy szem meggyel, mentalevéllel díszítjük.


2014. június 21., szombat

Meggyes mascarponés joghurttorta

Habkönnyű süteményre vágytam...mivel hármasban vagyunk a gyerekekkel, így sokat nem akartam készíteni, és bonyolultat sem, mert ilyenkor nem sok időm van a konyhában.

A körülményeket figyelembe véve úgy döntöttem, hogy a legkisebb, 18 cm-s kapcsos tortaformában készítem el. Olyat találtam ki, amit sütni sem kell. Így ha hiszitek, ha nem, fél óra alatt összedobtam.:-) 

Na jó, a dermedési időt nem beleszámolva, de az amúgy is holtidő...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

15 dkg darált háztartási keksz
8 dkg olvasztott vaj
2 ek sárgabarack lekvár

A krémhez:

2 dl habtejszín
10 dkg cukor
2 kis doboz sztracsatellás görög joghurt
25 dkg mascarpone
10 dkg magozott meggy
1 zacskó zselatin fix

A díszítéshez:

Félbe vágott babapiskóták
Szalag
Meggy

Elkészítése:

A kekszet az olvasztott vajjal és a lekvárral összegyúrjuk, belenyomkodjuk a tortaforma aljába. Amíg elkészül a krém, hűtőbe tesszük.

A tejszínt robotgéppel felverjük, a végén hozzáadjuk a cukrot, a joghurtot, és óvatosan belekeverjük a mascarponét. Mehet bele a meggy is, majd belekeverjük folyamatos kevergetés mellett a zselatin fixet.

Ráöntjük a kekszre, tetejét elsimítgatjuk, hűtőbe tesszük, amíg megdermed annyira, hogy leveheő alesz a tortaforma karimája.

Ekkor tányérra tesszük, félbevágott babapiskótával rakjuk körbe, szalaggal átkötjük.


2014. június 15., vasárnap

Kekszes meggyes

Amióta ennyire meleg van nem kapcsolom be a sütőt...az édesség viszont hiányzik, így azon kezdtem el törni a fejem, mit is tudnék összehozni az itthoni alapanyagokból sütés nélkül...

Ő született, íme:

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg darált háztartási keksz
10 dkg cukor
2 ek kakaópor
1 ek rum
2 ek sárgabarack lekvár
Tej, amennyit felvesz

A krémhez:

1,5 cs.vaniliás pudingpor
8 ek cukor
1 ek liszt
7 dl tej
2 tojás
Fél kockamargarin
1 cs.zselatin fix
1 pohár magozott meggy
Rumaroma

A tetejére:

Kakaópor

Elkészítése:

A hozzávalókból összegyúrjuk a kekszes tésztát. Apránként öntünk hozzá annyi tejet, amennyitől jól gyúrható tésztát kapunk. Gyúródeszkán két folpack között közepes tepsi méretűre sodorjuk. Beletesszük a tepsibe.

Elkészítjük a krémet. A pudingport, cukrot, lisztet és a tojás sárgáját kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet és sűrű krémet főzünk belőle. Még forrón belekeverjük a margarint. Hozzáadjuk a meggyet, a zselatin fixet és óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék felvert habját. 

Ráöntjük a kekszre, és hűtőben pihentetjük. Kb fél óra múlva kakaóport szitálunk rá.