2014. szeptember 6., szombat

Zsemlerétes

Egy hajnali ébredés alkalmával elcsíptem egy Ízőrzők adást, amiben éppen ezt a süteményt készítették el. Elég korán volt, és még a reggeli kávém előtt voltam, így csak nagyvonalakban emlékeztem a receptre, így arra gondoltam, Elkészítem úgy, ahogy én gondolom.

Hát, mit mondjak? Hatalmas siker volt...:-) Dupla adagnál kevesebbel nem is érdemes próbálkozni...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

5 db szikkadt zsemle
5-6 dl tej
1 ek cukor
1 cs.vaniliás cukor

A tetejére:

5-6 db kisebb alma
20 dkg cukor
Fahéj
Gyömbér
5 tojás
15 dkg cukor
10 dkg vaj
4 ek búzadara
1 kis doboz tejföl

Elkészítése:

Először kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgájába belekeverjük a 15 dkg cukrot, tejfölt, vajat és a grízt. Hagyjuk állni, hogy a gríz megszívja magát. Ez idő alatt felszeleteljük ujjnyi vastag szeletekre a zsemlét.A tejbe belekeverjük a vaniliás cukrot és a cukrot.

Ebben a tejben megforgatjuk a zsemleszeleteket, majd egy közepes méretű tepsiben szorosan egymás mellé tesszük. Meghámozott alma szeleteket teszünk az áztatott zsemlékre szintén szorosan egymás mellé.Rászórjuk a 20 dkg cukrot, és bőségesen a fahéjat, majd kevés gyömbért.

A tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a grízes masszába. Ezzel öntjük le az almát.

180 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt pirosra sütjük.

Ha kihűlt, akkor szeleteljük. Frissen is finom, de akkor az igazi, ha már teljesen kihűlt.



2014. augusztus 31., vasárnap

Birsalma lekváros háromszögek

Talán említettem már korábban, mennyire szeretem a levelestésztából készült sütiket. Nagyon gyorsan és sokoldalúan elkészíthető,  így pillanatok alatt asztalra varázsolható egy-egy finom süti belőle.

Régóta vadászom már a boltokban sütésálló dzsemfixre, de sajnos idén sem találtam, így készen vettem sütésálló lekvárt. Őszintén szólva féltem tőle, mert csak birsalma volt, olyat meg még sosem ettem, de annyira szerettem volna ilyen sütit enni, hogy végül megvettem.

És hatalmas sikere volt, ha egyszer elkezdjük enni, nem lehet abbahagyni...ez gyakori desszert lesz nàlunk...

Hozzávalók:

50 dkg leveles tészta
1 doboz sütésálló birsalma lekvár
1 felvert tojás a kenéshez
Fahéjas porcukor

Elkészítése:

A fagyasztott leveles tésztát kiengedjük, vékonyra sodorjuk. 5x5-ös kockákra vágjuk, megtöltjük lekvárral, majd háromszögre hajtjuk. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejét lekenjük felvert tojásssl. 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Amíg forró, megszórjuk fahéjas porcukorral.



2014. augusztus 16., szombat

Sajtos croissant

Régóta szerettem volna már croissant sütni, de valahogy macerásnak és időigényesnek találtam, így mindig elnapoltam. Most azonban találtam ezt a receptet anyukám receptes füzetében, és ez egy nagyon könnyen gyorsan elkészíthető fajta...ez kell nekem! Gyorsan rá is röpültem, íme:

Hozzávalók:

80 dkg liszt
1 dl olaj
1,5 cs. élesztő
2 dl tej
3 tk só
Pici cukor

A kenéshez:

1 kockamargarin

A tetejére:

Tojàs
Reszelt sajt

Elkészítése:

Az élesztőt kb 2 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez . Sóval,olajjal és kb 1-2 dl langyos vízzel bedagasztjuk. Puha, könnyen kezelhető tésztàt kapjunk.

10 perc pihentetés után hengert formálunk belőle, amelyet 10 egyenlő részre vágunk.A puha margarint összekeverjük kevés sóval.

A tészta cipócskáiból vékony pizza nagyságú lepényeket nyújtunk, ötöt egymásra helyezünk úgy, hogy fél margarint kenünk a lepények közè.

Nagy,kerek, kb 1 cm vastag tésztát nyújtunk. 16 cikkelyre vágjuk és felhajtogatjuk a kifliket.

Tojással megkenjük a kifliket, megszórjuk reszelt sajttal. Sütés előtt fél órát pihe tetjük. 200 fokos sütőben pirosra sütjük.