2015. október 18., vasárnap

Házi pepparkakor, azaz karácsonyi ropogós keksz

Nem tudok betellni a gyömbérrel, imádom...igaz, hogy még odébb van karácsony, de ezt muszáj volt megsütnöm most...:-) 

Mondjuk dobozban tárolva sokáig eláll, de nálunk nincs ideje rá, mert mindenki folyamat rájár a hasonló keksz félékre, így neki sem jósolok túl hosszú életet, hiszen nagyon finom. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy kihűlni alig volt ideje és a fele máris elfogyott.:-) 

Hozzávalók:

10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
5 dkg méz
1 tk őrölt gyömbér
1 tk fahéj
1 tk kakaó
2 cs. vaniliás cukor
20 dkg liszt
1/4 tk szódabikarbóna
Csipet só
1 narancs reszelt héja

Elkészítése:

A vajat a cukrokkal, fahéjjal, kakaóporral, gyömbérrel, sóval, narancshéjjal és a mézzel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük pihenni.

Közben fogunk három ív sütőpapírt. Kettőnek a széleit visszahajtjuk gáztepsi méretűre. A tésztát két egyforma gombócra osztjuk. Rátesszük a behajtott szélű sütőpapírra, a tetejére pedig rátesszük a harmadig ív sütőpapírt, amit nem hajtogattunk. Két sütőpapír között papírvékonyra sodorjuk. Így könnyebb dolgozni vele és nem lesz cakkos a széle.

A tésztát először csíkokra vágjuk, majd téglalapra, végül a téglalapokat átlósan elvágjuk, így kapjuk a háromszög kekszeket.

Sütőpapírral együtt ráhúzzuk a tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Amikor kivesszük a sütőből, még puha, ilyenkor célszerű még egyszer elvágni az eredeti vágás mentén a háromszögeket, mert ha megvárjuk, amíg kemény lesz, uttána nem lehet szépen eltörni.


2015. október 5., hétfő

Svéd gyömbéres keksz

Tegnap este az interneten böngészés közben bukkantam rá erre a receptre Stahl Judit oldalán, és mivel imádom a gyömbéres és mézes finomságokat, és ma szabadságon vagyok, két ügyintézés közben gyorsan összedobtam. Sütéssel együtt fél óra alatt kész volt, és olyan, de olyan finom, hogy nem találok rá szavakat...

Sütés közben igazi karácsonyi illatt lepte be a házat, és bár karácsony még picit odébb van, az már biztos, hogy akkorra háromszoros adagot sütök belőle!:-) 

Hozzávalók:

A fűszerkeverékhez:

2 púpos kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt fahéj
Késhegynyi őrölt szegfűszeg
Késhegynyi őrölt bors

A tésztához:

20 dkg liszt
Fél kk szódabikarbóna
Nagy csipet sütőpor
10 dkg cukor
10 dkg vaj
5 ek méz

Elkêszítése:

A fűszereket egy tálkába összekeverjük. A liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát, sütőport, a fűszerkeveréket majd a cukorból 95 grammot, a maradék a tetejére megy. Alaposan elkeverjük. Bekekockázzuk a vajat és elmorzsoljuk benne. Végül mehet bele a méz. Összegyúrjuk a tésztát.

Két gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt 190 fokra kapcsoljuk. A tésztából kisebb diónyi gömböket gyúrunk és a tepsibe sorakoztatjuk egymástól 4-5 cm távolságra.

Pohár aljával kb 1 cm magas korongokra lapítjuk őket és a korongok tetejére szórjuk a maradék cukrot.

Kb 10 percig sütjük.


2015. október 4., vasárnap

Gyömbéres almarózsa

Több helyen találkoztam már almarózsa recepttel, most úgy gondoltam, elkészítem a saját verziómat. Nagyon mutatós sütemény és a leveles tésztát minden formában szeretem, így aztán csak idő kérdése volt, hogy mikor sütöm meg...:-)


Hozzávalók:

500 g fagyasztott leveles tészta
4-5 db alma
3+5 ek cukor
2 el citromlé
1 l víz
Gyömbér
Fahéj


Elkészítése:

Az almákat félbe vágjuk, magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk.


1 liter vízbe tesszük a citromlét és a 3 evőkanál cukrot, felforraljuk és beletesszük az almaszeleteket egy- két percre.


Így nem barnul be és megpuhul annyira, hogy könnyen feltekerhető. Kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük és papírtörlőre tesszük, hogy száradjanak.

A leveles tésztát kiengedjük és vékonyra sodorjuk. A maradék cukrot a fűszerekkel elkeverjük és egyenletesen rászórjuk a tésztára, majd sodrófával sodrunk rajta még egyet, hogy feltekeréskor ne szóródjon ki.




Derelyevágóval felszeleteljük a tésztát kb 2,5 cm-s csíkokra. Az almaszeleteket ráfektetjük a csíkokra úgy, hogy széleik fedésben legyenek és a teteje lelógjon a tésztáról. Szorosan feltekerjük az almával megpakolt csíkokat.



Muffinformába muffinpapírpokat teszünk és ezekbe tesszük a feltekert almarózsákat.


200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.