2015. november 22., vasárnap

Zsiráf rolád

....története ott kezdődött, hogy a fagyasztóban találtam trüffelkrémet, amit még korábban készítettem apukám szülinapjára és soknak bizonyult, hát lefagyasztottam. Most elővettem, és arra gondoltam, megtöltök vele egy piskóta tekercset. De, hogy ne csak egy egyszerű piskóta tekercs legyen, zsiráfosítottam. Az alapötletet a receptneked oldalán láttam, ezt dolgoztam át. Igazából bármivel tölthető, lekvárral, pudinggal, vagy túrós krémmel, itt a lényeg a zsiráfos piskótán van...:-)



Hozzávalók:

A mintához:

30 g margarin
30 g cukor
1 tojás fehérje
20 g liszt

A kakaós piskótához:

3 tojás
3 ek cukor
2 ek liszt
1 tk sütőpor
1 ek holland kakaó

A krémhez:

http://hazaiizek.blogspot.hu/2015/09/truffeltorta.html

Elkészítése:

Sütőpapírra megrajzoljuk a zsiráffoltokat, majd megfordítjuk a papírt és így tesszük bele egy közepes méretű tepsibe. Elkészítjük a mintát. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd a hozzákeverjük a tojás fehérjének kemény habját, végül óvatosan beleforgatjuk a lisztet.   Zacskóba öntjük, csücsére egy pici lyukat vágunk és a korábban megrajzolt mintára nyomjuk. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl vékony. Így utólag jöttem rá, hogy jobb lett volna, ha vastagabb volnalakat nyomok, így itt-ott, ahol vékonyabb volt, kicsit lejött. Ha megvan, hűtőbe tesszük, és elkészítjük a kakaós piskótát.

A cukrot a tojással habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. Ráöntjük a zsiráfmintánkra, és 180 fokos sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük.

Még melegen sütőpapírral együtt feltekerjük, majd levesszük róla a sütőpapírt és ismét feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, kitekerjük, megtöltjük a krémmel és feltekerjük.








2015. november 21., szombat

Havas tobozok

Villámgyorsan elkészíthető, nagyon mutatós és finom desszert. Gyerekzsúrokra, iskolába, óvodába, vagy csak hétvégi ebéd utánra is kiváló édesség, ha nincs időnk sütni.

Hozzávalók: 

A tésztához:

12 dkg darált háztartási keksz
2 ek cukor
2 tk rum aroma
2 tk holland kakaó
2 ek sárgabarack lelvár
Meggybefőtt leve, amennyitől összeáll

A közepébe:

Meggy ( befőttből)

Borításhoz:

Csokis corn flakes 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük és összegyúrjuk. Annyi befőttlét öntsünk hozzá, hogy jó szaftos legyen. Kisebb tojás méretű tojásformára formázzuk, közepébe egy szem meggyet teszünk. Körbeszúrkodjuk csokis corn flakes-szel.

Porcukorral megszórva tálaljuk.


2015. november 2., hétfő

Félbarna kenyér útifű maghéjjal

Múlt hétvégén sütött barna útifű maghéjas kenyerem jól sikerült, így most azt gondoltam, kipróbálom a másik lisztkeverékkel is. Ezúttal a ciabatta lisztkeverékbe teljes kiörlésűt kevertem, és ebbe tettem az útifű maghéjat, picit kevesebbet, mint a múltkor. Egyenlőre kisérleti stádiumban van, melyik válik be jobban.



Hozzávalók:

50 dkg ciabatta lisztkeverék ( Lidlben kapható)
2 dkg teljes kiőrlésű lisztkeverék ( szintén a Lidlből)
1 púpos ek útifű maghéj
410 ml langyos víz

Elkészítése:

A listkeverékeket összekeverjük, hozzáadjuk az útifű maghéjat és a vízet és alaposan átdagasztjuk.  15 percet pihentetjük, majd ismét átdolgozzuk.

20 cm átmérőjű paraszttálat kibélelünk sütőpapírral, és formázás után ebben kelesztjük egy órát a kenyeret.45 perc után pengével bevágjuk, a sütőt bekapcsoljuk 220 fokra. Amikor felfűtött, sütőzacskó belsejét bepermetezzük vízzel és beletesszük paraszttállal együtt a kenyeret, a zacskót pedig lezárjuk és így tesszük a sütőbe.



45 perc sütés után a zacskóból és a tálból is kivesszük és sütőpapíron sütjük további 10 percet. A sütőből kivéve lepermetezzük vízzel.