2016. június 18., szombat

Magos rudacskák

Tőlem szokatlanul viszonylag régen sütöttem. Valahogy nem volt hozzá kedvem, meg aztán ötlet se volt, mit. Ma viszont sütni akartam...olyat, amit este is büntetlenül rágcsálhatok...kicsit félve kezdtem neki, mert még nem csináltam korábban, tartottam tőle, hogy a kukában landol....

Aztán, ahogy az első adag kisült, kitettem a teraszra hűlni... Mire elpakoltam a konyhába, a gyerekek elpusztították mindet....hatalmas sikere volt, hihetetlenül finom...😊



Hozzávalók:

150 g Norbi liszt
85 g zabpehely liszt
150 g reszelt sajt
250 g túró ( én most 180 g-ot tettem bele, ennyi volt itthon)
1 dl tejszín
1 tojássárgája
1 tk sütőpor
1 tk só
75 g vaj

Elkészítése:

A hozzávalókat egy tálba tesszük, kézzel kicsit összedolgozzuk, majd a robotgép dagasztó karjával keverjük, amíg egynemű lesz a tészta. Ekkor gombócot gyúrunk belőle, befóliázzuk és hűtőben pihentetjük néhány órát.

Ennek leteltével a sütőt 180 fokra kapcsoljuk. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk a tésztát 2-3 mm vastagra, lekenjük tojással, megszórjuk magokkal, majd derelyevágóval 1 cm széles és kb 5 cm hosszú rudacskákat vágunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 10 percet sütjük.


2016. május 9., hétfő

Zabkeksz

Kérdeztem a gyerekeket, hogy mit süssek, erre a kisfiam azt mondta: "keszket"...ebben aztán nagy egyetértés született, így nem is volt kérdés többé, hogy keksz lesz vagy nem, inkább a milyenen agyaltam, mert boltba menni nem volt időm, így aztán azokból az alapanyagokból kellett gazdálkodni, ami itthon volt....ezért ma zabkekszet kaptak.😊

Hozzávalók:

20 dkg zabpehely
10 dkg rozsliszt
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
1 marék durva darabokra tört kesudió
1 marék csokilencse
2 ek nádcukor
5 ek méz
1 tojás
10 dkg puha margarin
Díszítésnek jégcukor

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a többit is hozzáasjuk és összegyúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 5-6 cm távolságra diónyi gombócokat sorakoztatunk belőle. Sütipecséttel vagy pohárral kilapítjuk. Tetejére jégcukrot szórunk.

170 fokra előmelegített sütőben kb 10 percik sütjük.



2016. május 8., vasárnap

Sajtchips

Nem szeretek a boltban chipset venni a gyerekeknek, nem is nagyon szoktam. A sajt viszont nagy kedvenc...amikor melegszendvicset csinálok, és ráfolyik a sütőpapírra, mindenki azt csipegeti. Így jött az ötlet: sajtchipset csinálok, és azt ropogtassák.😊



Igazából semmi nem kell hozzá, csak egy darab kemény vagy félkemény sajt, illetve ha ízesíteni szeretnénk, tetszőlegesen meg lehet szórni bazsalikommal, kakukkfűvel, vagy akár fokhagymával is és bűntetlenül ropogtathatjuk.

Reszeljük le a sajtot, sütőpapírral bélelt tepsibe tegyünk belőle halmokat ne túl közel egymáshoz, mert szét fog folyni. Ha szeretnénk, fűszerethetjük.

Kapcsoljuk a sütőt grill fokozatra 220 fokra, nem kell neki sokáig sülni, amikor elolvadt 1-2 perc és vegyük ki, ne várjuk meg, hogy megparnuljon, mert akkor már megég.

Ha kihűlt, már ropogtathatjuk is.😀