2017. január 8., vasárnap

Gyümölcsös puding chia maggal CUKOR NÉLKÜL

Év eleje lévén ismét rátévedtem a mérlegre.....nem kellett volna...jó sok plusz kilót sikerült összeszednem az utóbbi hónapokban, ez rádöbbentett, hogy változtatnom kell, hogy megállítsam a folyamatot. Ez nálam már nagyon nagy szó, mert imádok enni, szeretem a finom ételeket. Terveim szerint három tételt hagyok el az étrendemből, a kenyeret, a tésztát és a cukrot. Nehéz lesz, de megpróbálom.

Vasárnap azonban szükség van desszertre ebéd után. Kizárásos alapon maradnak a pohárkrémek édesítőszerrel. Kaptam egy nagy zacsi eritritet, amit sosem használtam korábban, nem ismertem, annyi infom volt, hogy a cukor édességének kb 60%-át produkálja, így csak érzésre borítottam bele az édesítő tabletta mellett. Meg aztán ki hogy szereti, van, aki jobban, van aki kevésbé édesen. Döntse el mindenki maga. 😊

Hozzávalók:

A gyümölcszseléhez:

1 marék magozott meggy
3-4 szem szilva
1 barack
10 szem édesítő tabletta
Eritrit (ízlés szerint)
3 ek rum
Fahéj
Őrölt szegfűszeg
2 csapott ek vaniliás puding
2 tk chia mag

A pudinghoz:

1 cs. vaniliás puding
10 szem édesítő tabletta
Eritrit (ízlés szerint)
0,5 l tej

Elkészítése:

A fagyasztóból elővett gyümölcsöket megmossuj, a szilvát és a barackot összekockázzuk, nyeles lábosba tesszük. Beleöntjük a rumot, a pudingot, fűszereket, végül az édesítőszereket, és sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és belekeverjük a chia magot.

Az édesítőket a pudinghoz adjuk, kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk. Belekeverjük a pudingot. Sűrűre főzzük.

Poharakba tálaljuk felváltva a pudingot és a gyümölcszselét. 5 pohár lesz belőle.


2016. december 31., szombat

2016. december 29., csütörtök

Szárazkovászos vekni

Nagyon szeretem a kovászos kenyeret, viszont mostanában nincs időm kovásznevelgetésre, ezért most megpróbálkoztam a száraz kovásszal, vettem egy zacskóval a bioboltban Itt volt a nagymamám, így aztán jól kifaggattam, hogy ossza meg velem a száraz kovász felhaszálásáról szerzett tapasztalatait. Összedobtuk, amink van, így készült el a mai kenyérkém.



Hozzávalók:

40 dkg BL55 liszt (búzaliszt)
5 dkg BL200 liszt (tk búzaliszt)
5 dkg BL70 liszt (tönkölyliszt)
25 dkg öregtészta
1 dkg élesztő
Fél cs. száraz kovász + 50 ml langyos víz
2 tk só
270 ml langyos víz

Elkészítése:

A sütés előtti este bekovászolunk. Kimérjük a liszteket, összekeverjük, a közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük az öregtésztát, beleszórjuk a száraz kovászt és belemerzsoljuk az élesztőt. Ráöntünk 50 ml langyos vizet, jól összekeverjük az öregtésztával.


Konyharuhával letakarva a pulton pihentetjük reggelig.




Másnap hozzáadjuk a sót és a langyos vizet. A liszt minőségétől függően lehet picit több vízre is
szükség, apránként adjuk hozzá, a lényeg, hogy ne kemény, rugós tésztát kapjunk. Alaposan átdagasztjuk.



Pihentetjük 15 percet, ismét átdagasztjuk, majd a pulton letakarva duplájára kelesztjük.




Ha megkelt, ez nálam most kb egy óra volt, áldolgozzuk, majd lisztezett gyúródeszkán veknit formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt kacsasütő jénaiba tesszük, pulton letakarva ismét kelni hagyjuk. Kb 45 perc múlva pengével bevágjuk, majd bő fél óra múlva langyos vízzel lepermetezzük.



A jénai tetejébe is vizet permetezümk, majd a tetőt rátéve 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 30 percet sütjük így, majd a tetőt levesszük, a hőfokot visszavesszük 200 fokra, 15 percet sütjük így, kivesszük a jénaiból és további 15 percet sütjük.

A sütőből kivéve lepermetezzük vízzel, rácsra téve hűvös helyre tesszük.