2017. július 24., hétfő

Szilvalekvárral töltött mézes rúd

Életmód váltás ide, vagy oda, néha azért belefér egy kis bűnözés, főleg, ha mézes lapos receptet talál az ember lánya, na, annak igen nehéz ellenállni. A mézeskalács jellege miatt karácsonyi sütinek gondolnám, de az év bármely időszakában ugyanolyan kiváló. Nagyon jó tészta, könnyű vele dolgozni, egyszerűen elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Kiadós, 4 rúd lesz ebből az adagból.





Hozzávalók:

8 dkg zsír
16 dkg méz
20 dkg cukor
2 tojás
50 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna
Fél sütőpor
Csipet só
Mézeskalács fűszer ízlés szerint

A töltelékhez:

Közepes üveg szilva lekvár (3 dl)
Fél cs.vaniliás puding
2 ek cukor ( ha szükséges)
15 dkg durvára darabolt dió

Elkészítése:

A zsírt, mézet, cukrot és a tojást összemelegítjük. A tészta többi hozzávalóját összekeverjük, majd belekeverjük a mézes masszába. Elég ragacsos tésztát kapunk, ezért hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük és kihűl a szilvás töltelék.

A lekvárba elkevetjük a pudingport és felforraljuk. Ha szükséges, tegyünk bele cukrot, ha felforrt. Lehűtjük.

A tésztából 4 gombócot gyúrunk, lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Én vékonyra sodortam, így utólag, legközelebb vastagabbra hagyom, mert a lekvár nagyon eláztatta, bár volt, akinek így ízlett.

A közepére hosszába rákenjük a lekvár 1/4-ét, megszórjuk darabolt dióval, majd ráhajtogatjuk a
széleit.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a rudakat, 170 fokra lőmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük.

2017. július 15., szombat

Felhőlángos

Életmódot váltottam....azóta érezhetően kevesebbet sütök, max a gyerekeknek, amit kérnek, A riposton belebotlottam ebbe a receptbe, picit utána olvastam, mindenhol nagyon pozitív visszajelzésekkel találkoztam, így aztán úgy gondoltam, túl sokat nem vesztek vele, ha megpróbálom.

Az első sütésem tapasztalatai: gyerekeknek adtam vacsorát, közben elkezdtem készíteni magamnak a felhőlángost, villámgyorsan elkészült, mire az aprónép jóllakott, ki is sült. Elkészítettem hozzá a fokhagymás tejfölt, reszeltem sajtot, kitettem a lángosokat egy tányérra, asztalhoz ültem...megjelentek a jóllakott gyerekeim, és nekiestek. Lefotózni sem tudtam, úgyhogy tanácsként mondanám, hogy dupla adagnál kevesebbet ne készítsen senki. 😜



Hozzávalók:

3 tojás
10 dkg túró
1 cs.sütőpor
1/2 mk só

Elkészítése:

A túrót a tojások sárgájával és a sóval alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük,
belekeverjük a sütőport is, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós masszàt.

Sütőpapírral bélelt tepsibe kanállal halmokat teszünk belőle. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.









2017. május 1., hétfő

Gluténmentes kókuszkocka

Gluténmentes sütit kellett ma sütnöm, és bevallom, még sosem sütöttem ilyet, kicsit tudatlan vagyok a témában, és hogy biztosan ne kerüljön bele semmi olyan, ami nem szabad, segítséget is kértem, és kiművelődtem, megtudtam, hogy a sütőpor és a cukrozatlan kakaópor sem tartalmaz glutént, így nyugodtan használhattam.

Bevallom, nemcsak, hogy gluténmentesen, normál módon sem sütöttem soha kókuszkockát, mert attól tartottam, hogy száraz, azt pedig senki nem szereti. Nos, nem tudom, hogy rendes lisztből milyen, de a kukorica lisztes változata valami isteni lett! Szaftos, csokis, nagyon finom. Azt hiszem ezt a változatot fogom használni.



Hozzávalók:

A tésztához:

6 tojás
6 dkg cukor
6 dkg kukorica liszt
4 dkg cukrozatlan kakaó+2 dkg porcukor
2 tk sütőpor

A csokikrémhez:

25 dkg margarin
2 dl víz
4 dkg kakaó
15 dkg cukor
Rum aroma

A forgatáshoz:

Kókuszreszelék
Porcukor

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük, a kukorica lisztet, a sütőporral, majd a kakaóba kevert porcukorral összekeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a habba, sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.

Amíg hűl a tészta, elkészítjük a csokikrémet, a hozzávalókat összekeverjük, majd felolvasztjuk közepes lángon.

A kihűlt tésztát kockákra vágjuk, rácsorgatjuk a csokis masszát, úgy, hogy minden oldalára jusson, majd beleforgatjuk a porcukorral elkevert kókuszreszelékbe.