2017. augusztus 8., kedd

Joghurt torta cukor nélkül

.....ami ezúttal Botika születésnapjára készült. Merthogy ismét eltellt egy év és az én nagyfiam immáron 5 éves lett....rohannak az évek. Hétvégén nagyobb családi körben már megünnepeltük, tortát is kapott, amit nem én csináltam, mert dolgoztam. Kicsit rosszul is éreztem magam, mert eddig az összeset én készítettem. Mivel a szülinapja pontosan ma van, így arra gondoltam, összedobok vmi nagyon gyors tortát, így munka után, mert nem szülinap a szülinap torta nélkül... 😊
Végül akkora sikere lett, hogy rekordidő alatt elfogyott... 😊


Hozzávalók:

1 cs mézes keksz
450 g natúr joghurt
2 dl habtejszín
10 szem édesítő tabletta
3 ek gyümölcscukor
1 cs. zselatin fix
Eperlekvár a díszítéshez

Elkészítése:

A joghurtot egy keverőtálba öntjük, beletesszük az összetört édesítőt, a gyümölcscukrot és a kemény habbá vert tejszínt. Óvatosan beleforgatjuk a zselatin fixet.

A tortaforma aljába kekszeket teszünk, rásimítjuk a joghurtos krém felét. Még egy sorban kekszeket teszünk rá, majd erre jön a massza másik fele.

A tetejét elsimítjuk, eperlekvárt pötyögtetünk rá, fogvájóval márványosítjuk.

2017. július 26., szerda

Liszt nélküli zsemle

Visszatervén a diétához, a facebookon nézelődve bukkamtam erre a receptre, kicsit szkeptikusan olvasgattam, de jól hangzott, ezért úgy gondoltam, sok veszteni valóm nincs. Ha nem jó, akkor legalább kipróbáltuk. 

Villámgyorsan összedobtam, egyszerű is volt elkészíteni, aztán ahogy a sütőben elkezdett "dagadni", egyre nagyobb reményeket fűztem hozzá, hogy ennek igenis jónak kell lennie.....alig vártam, hogy végre megkóstolhassam, és jött a nagy meglepetés, isteni lett! Alig van benne szénhidrát, csodás! Új kedvenc!



Hozzávalók:

4 tojás
35 g útifű maghéj
2 tk sütőpor
15 g lenmag
10 g szezámmag
125 g krémsajt

Elkészítése:

A tojásokat villával picit felverjük, hozzákeverjük a sütőporral elkevert útifű maghéjat, a magokat, 
végül a sajtkrémet. Állni hagyjuk 10 percet.

6 gombócot formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokra előmelegített 
sütőben 35 perc alatt megsütjük.


















2017. július 24., hétfő

Szilvalekvárral töltött mézes rúd

Életmód váltás ide, vagy oda, néha azért belefér egy kis bűnözés, főleg, ha mézes lapos receptet talál az ember lánya, na, annak igen nehéz ellenállni. A mézeskalács jellege miatt karácsonyi sütinek gondolnám, de az év bármely időszakában ugyanolyan kiváló. Nagyon jó tészta, könnyű vele dolgozni, egyszerűen elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Kiadós, 4 rúd lesz ebből az adagból.





Hozzávalók:

8 dkg zsír
16 dkg méz
20 dkg cukor
2 tojás
50 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna
Fél sütőpor
Csipet só
Mézeskalács fűszer ízlés szerint

A töltelékhez:

Közepes üveg szilva lekvár (3 dl)
Fél cs.vaniliás puding
2 ek cukor ( ha szükséges)
15 dkg durvára darabolt dió

Elkészítése:

A zsírt, mézet, cukrot és a tojást összemelegítjük. A tészta többi hozzávalóját összekeverjük, majd belekeverjük a mézes masszába. Elég ragacsos tésztát kapunk, ezért hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük és kihűl a szilvás töltelék.

A lekvárba elkevetjük a pudingport és felforraljuk. Ha szükséges, tegyünk bele cukrot, ha felforrt. Lehűtjük.

A tésztából 4 gombócot gyúrunk, lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Én vékonyra sodortam, így utólag, legközelebb vastagabbra hagyom, mert a lekvár nagyon eláztatta, bár volt, akinek így ízlett.

A közepére hosszába rákenjük a lekvár 1/4-ét, megszórjuk darabolt dióval, majd ráhajtogatjuk a
széleit.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a rudakat, 170 fokra lőmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük.