2017. október 7., szombat

Túrógombóc útifű maghéjjal

Igaz, hogy nem kell sütni, de a desszert kategóriában kitűnően megállja a helyét, és, ami a legjobb benne, bűntetlenül fogyasztható. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, nagyon könnyű dolgozni vele, szuper finom.



Hozzávalók:

A gombóchoz:

50 dkg túró
3 tojás
1 vaniliarúd kikapart belseje
3 ek gyümölcscukor
10 szem édesítő tabletta összetörve
4 ek útifű maghéj

A joghurthoz:

2 dl natúr görög joghurt
5 szem összetört édesítő tabletta
őrölt fahéj

A forgatáshoz:

Darált dió

Elészítése:

A gombóc hozzávalóit összekeverjük, botmixerrel kicsit keverhetünk rajta, ha nagyon darabos a túró. Negyed órát pihentetjük, hogy megdagadjon az útifű maghéj. Könnyen kezelhető, jól gombócolható masszát kapunk. Forró, de nem lobogó vízben kifőzzük a gombócokat, darált dióban megforgatjuk.

A joghurtot összekeverjük az összetört édesítővel és a fahéjjal, ezzel tálaljuk.

2017. szeptember 24., vasárnap

Boci kuglóf

A héten botlottam bele ebbe a receptbe, megtetszett, így jó alkalomnak gondoltam a hétvégi szüretet, hogy kipróbáljam. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, és finom. Kell ennél több? 😊

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
3 ek holland kakaó
1 cs. sütőpor
3 tojás
15 dkg cukor
60 ml olaj
100 ml tej

A túrós töltelékhez:

50 dkg túró
4 ek cukor
1 cs. vaniliás cukor
1 cs. vaniliás pudingpor
130 ml tej

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el. A hozzávalókat összekeverjük, majd botmixerrel pépesítjük. A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Ha felverődőtt, apránként hozzákeverjük a tejet és az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval alaposan elkevert lisztet.

Kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük először a tészta harmadár, majd rákanalazzuk a túrós massza felét, erre jön a tészta következő harmada, majd még egy réteg túró, végül a maradék tészta.

200 fokra felmelegített sütőben sütjük 10 percet, majd visszavesszük a hőfokot 160 fokra és további 45 percig sütjük. Ha kihűlt, akkor borítsuk ki a formából, szeletelés előtt szórjuk meg porcukorral.

2017. augusztus 8., kedd

Joghurt torta cukor nélkül

.....ami ezúttal Botika születésnapjára készült. Merthogy ismét eltellt egy év és az én nagyfiam immáron 5 éves lett....rohannak az évek. Hétvégén nagyobb családi körben már megünnepeltük, tortát is kapott, amit nem én csináltam, mert dolgoztam. Kicsit rosszul is éreztem magam, mert eddig az összeset én készítettem. Mivel a szülinapja pontosan ma van, így arra gondoltam, összedobok vmi nagyon gyors tortát, így munka után, mert nem szülinap a szülinap torta nélkül... 😊
Végül akkora sikere lett, hogy rekordidő alatt elfogyott... 😊


Hozzávalók:

1 cs mézes keksz
450 g natúr joghurt
2 dl habtejszín
10 szem édesítő tabletta
3 ek gyümölcscukor
1 cs. zselatin fix
Eperlekvár a díszítéshez

Elkészítése:

A joghurtot egy keverőtálba öntjük, beletesszük az összetört édesítőt, a gyümölcscukrot és a kemény habbá vert tejszínt. Óvatosan beleforgatjuk a zselatin fixet.

A tortaforma aljába kekszeket teszünk, rásimítjuk a joghurtos krém felét. Még egy sorban kekszeket teszünk rá, majd erre jön a massza másik fele.

A tetejét elsimítjuk, eperlekvárt pötyögtetünk rá, fogvájóval márványosítjuk.