2017. október 16., hétfő

Mazsolás zabkeksz

ismét tanácstalanul álltam hétvégén a mit süssek vasárnapi desszertnek kérdés előtt, elkezdtem hát lapozgatni a rendelkezésemre álló sütis szakácskönyveket, amit őszintén szólva nem túl nagy gyakorisággal teszek, különben már rég szemet szúrt volna ez a finomság....most pont kapóra is jött, gyerekek is imádják, nagy sikere volt. 😊



Hozzávalók:

125 g vaj
125 g nádcukor
1 tojás
100 g teljes kiőrlésű liszt
1 tk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
125 g apró szemű zabpehely
100 g mazsola
60 g mogyoró
Csipet só

Elkészítése:

A vajat a nádcukorral és a tojással habosra keverjük. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat. Ezt hozzáadjuk a kikevert cukros vajhoz, végül beledolgozzuk a zabpelyhet, a mazsolát és a durvára tört mogyorót. Hűtőben pihentetjük 20 percet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi gomócokat sorakoztatunk belőle egymástól kb 3 cm távolságra, mert a gombócaink a sütőben majd szét fognak terülni. 180 fokra előmelegített sütőben 12 percet sütjük.

2017. október 7., szombat

Túrógombóc útifű maghéjjal

Igaz, hogy nem kell sütni, de a desszert kategóriában kitűnően megállja a helyét, és, ami a legjobb benne, bűntetlenül fogyasztható. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, nagyon könnyű dolgozni vele, szuper finom.



Hozzávalók:

A gombóchoz:

50 dkg túró
3 tojás
1 vaniliarúd kikapart belseje
3 ek gyümölcscukor
10 szem édesítő tabletta összetörve
4 ek útifű maghéj

A joghurthoz:

2 dl natúr görög joghurt
5 szem összetört édesítő tabletta
őrölt fahéj

A forgatáshoz:

Darált dió

Elészítése:

A gombóc hozzávalóit összekeverjük, botmixerrel kicsit keverhetünk rajta, ha nagyon darabos a túró. Negyed órát pihentetjük, hogy megdagadjon az útifű maghéj. Könnyen kezelhető, jól gombócolható masszát kapunk. Forró, de nem lobogó vízben kifőzzük a gombócokat, darált dióban megforgatjuk.

A joghurtot összekeverjük az összetört édesítővel és a fahéjjal, ezzel tálaljuk.

2017. szeptember 24., vasárnap

Boci kuglóf

A héten botlottam bele ebbe a receptbe, megtetszett, így jó alkalomnak gondoltam a hétvégi szüretet, hogy kipróbáljam. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, és finom. Kell ennél több? 😊

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
3 ek holland kakaó
1 cs. sütőpor
3 tojás
15 dkg cukor
60 ml olaj
100 ml tej

A túrós töltelékhez:

50 dkg túró
4 ek cukor
1 cs. vaniliás cukor
1 cs. vaniliás pudingpor
130 ml tej

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el. A hozzávalókat összekeverjük, majd botmixerrel pépesítjük. A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Ha felverődőtt, apránként hozzákeverjük a tejet és az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval alaposan elkevert lisztet.

Kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük először a tészta harmadár, majd rákanalazzuk a túrós massza felét, erre jön a tészta következő harmada, majd még egy réteg túró, végül a maradék tészta.

200 fokra felmelegített sütőben sütjük 10 percet, majd visszavesszük a hőfokot 160 fokra és további 45 percig sütjük. Ha kihűlt, akkor borítsuk ki a formából, szeletelés előtt szórjuk meg porcukorral.