2018. június 7., csütörtök

Cseresznyés hamis rizsfelfújt

Érik a cseresznye....de igazából engem most nem is ez motivált ennek a süteménynek az elkészítésére, sokkal inkább magamnak szerettem volna ezegyszer kedvezni...a gyerekek pedig úgyis örülnek mindennek...már jó ideje csináltam egy képernyőfotót a jóég tudja melyik oldalról, ez a recept volt rajta, de tulajdonképpen, csak a hozzávalókat tartalmazta a kép, az elkészítési módot, azt így gondoltam ki. 😊 Az édesítő fajtáját és mennyiségét úgy gondolom mindenki maga választhatja, ízlés kérdése.




Hozzávalók:

30 dkg túró
5 dkg apró szemű zabpehely
1,5 dl tej
2 ek olaj
3 tojás
Csipet só
1/2 cs.sütőpor
2 ek gyümölcscukor
9 szem édesítő tabletta összetörve
Reszelt citromhéj
Vanilia őrlemény
1 marék kimagozott cseresznye

Elkészítése:

Egy tálkában összekeverjük a túrót a gyümölcscukorral és a sütőporral. Egy másik tálban beáztajuk a zabpelyhet a telyben, hozzáöntjük az olajat, az összetört édesítőt, a vanilia őrleményt és a citromhéjat. A tojásokat a csipet sóval habosra keverjük. Ha felverődött, belekeverjük a túrót, majd a zabpelyhes masszát.

Kivajazott kerámia tálba öntjük, beleszórjuk a kimagozott cseresznyét, majd 180 fokra előmelegített
sütőben 40 percet sütjük. 

Diétás lekvárral tálaljuk, de anélkül is megállja a helyét, nagyon finom, szaftos.

2018. március 27., kedd

Mami karamellás csokitortája

Anyukám hatvan éves lett.....erre az alkalomra valami igazán különlegesen finom tortát szerettem volna készíteni. Első körben közvéleményt kutattam családon belül, hogy milyen ízű legyen, a karamell és a csoki is s szavazatot kapott, így összegyúrtam a kettőt, és így született meg a mai alkotás...


Hozzávalók:

A piskótához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
1 kk sütőpor
2 ek víz
2 ek olaj

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja, kettőt sütünk belőle.

A karamellás krémhez:

1 cs vaniliás pudingpor
6 ek cukor
3 dl tej
10 dkg margarin
25 dkg mascarpone

A csokis krémhez:

1 cs vaniliás puding
3 ek cukor
10 dkg étcsoki
3 dl tej
10 dkg margarin

A mogyorós karamellhez:

20 dkg mogyoró
6ek cukor
1 dl tejszín

A csokimázhoz:

5 dkg étcsoki
25 ml olaj

Elkészítése:

A piskótához a cukrot a tojással habosra keverjük, ha felverődött, belefolyatjuk az olajat és a vizet, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral ês a kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. A másik piskóra lapot is ugyanígy készítjük el.

Amíg hűl, megfőzzük a krémeket. A karamelláshoz a pudingot összekeverjük 1 dl tejjel. A cukrot karamellizáljuk, majd ráöntjük a maradék tejet. Ha elolvadt a karamell, belekeverjük a mudingos masszát, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A csokis krémhez a pudingot összekeverjük 1 dl tejjel és a cukorral, a maradék tejet felforraljuk, beletörjük a csokit. Ha elolvadt a csoki, a pudingot hozzáöntjük, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A közben kihűlt karamellás krémhez robotgéppel belekeverjük a margarint, majd kanállal hozzákeverjük a mascarponét. A csokiskrémhez is hozzákeverjük a margarint.

Mindkét tortalapot félbevágjuk. Az alsó lapra rákenjük a karamellás krém 2/3-át, a maradékkal majd a szélét fogjuk bevonni. Erre jön a második tortalap, amire a karamellás mogyorót tesszük, ezt ezután készítjük el. A mogyorót összetörjük, a cukrot karamellizáljuk. Felöntjük a tejszínnel, majd ebbe forgatjuk bele a tört mogyorót. Ráegyengetjük a tortára, erre jön a harmadik lap. Utána a csokis krém, végül az utolsó lap. A maradék karamellás krémmel bevonjuk az oldalát, majd elkészítjük a mázat.

A csokit az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, majd a torta tetejére öntjük, úgy, hogy lecsorogjon az oldalán.

A tetejét tetszőlegesen választott csokoládéval díszítjük.


2018. március 16., péntek

Fittness pizza

Ismét egy bűntetlenül fogyasztható finomságot hoztam, ezzel a recepttel egy nagy kedvenc ételünk vált helyettesíthetővé.....a pizza. Nagyon egyszerű az elkészítése, és nagyon finom! Majdnem olyan jó, mint az eredeti! Annak, aki próbál figyelni a vonalaira, és nem szïvesen enged a csábításnak, tökéletes kompenzáció. 😊


Hozzávalók:

250 g túró
60 g zabpehely liszt
Fél cs. sütőpor
1 tojás
1 ek kókuszzsír
50 g kefír
Só, oregánó, bazsalikom, fokhagyma granulátum

Pizza szószhoz:

Sürített paradicsom
Oliva olaj
Pizza fűszer
Fokhagyma
Kevés víz

Elkészítése:

A hozzávalókat botmixerrel összekeverjük, pépesítjük, majd sütőpapírral bélelt tepsiben vékonyra eloszlatjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütjük. Kivesszük, rákenjük a pizzaszószt, felpakoljuk a tetszőleges feltéteket, további 10 percre 200 fokra visszatesszük a sütőbe.