2018. november 12., hétfő

Villámgyors, azonnal puha mézeskalács

Még van jópár hét karácsonyig, de hát mit tehet az ember lánya, ha a lebetegedett kisfia mézeskalácsra vágyik.....naná, hogy mézeskalácsot süt...😊 így aztán olyan receptnek álltam neki, ami az apró kiskezek szorgos segedelmével villámgyorsan elkészíthető, és persze nem utolsó sorban azonnal behabzsolható....😊

A tésztával nagyon egyszerű dolgozni, nem ragad, pihentetni sem kell, mindössze addig dobtam be folpackban a hűtőbe, amíg a tészta összeállítása során keletkezett koszos edényeket bedobáltam a mosogató gépbe. 

Eredmény: pihepuha isteni finom mézeskalács és egy boldog gyermek...😊

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
15 dkg porcukor
1,5 tk szódabikarbóna
2 ek mézeskalács fűszerkeverék
15 dkg margarin
1/2 bögre méz
2 tojás ( nem tettem bele mindet, kb 1/4-ét meghagytam a kész formák lekenésére)

A dekoráláshoz:

A tésztából megmaradt tojás
Tetszőleges dekorcukor

Elkészítése:

A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszerkeveréket egy nagyobb tálban alaposan összekeverjük. A margarint mikróban picit megolvasztjuk, épp csak annyira, hogy megpuhuljon, majd a lisztkeverékhez adjuk. A tojásokat villával picit felverjük és a 3/4 részét a lisztes keverékre öntjük, a maradék mehet a hűtőbe, amíg elkészülnek a formák. Végül rácsorgatjuk a mézet is a tészta alaphoz, és összegyúrjuk a tésztát.

Pihentetni nem szükséges, mindössze addig dobtam be folpackba tekerve a tésztát a hűtőbe, amíg elpakoltam, és helyet csináltam a gyúródeszkának és a tepsiknek a formázáshoz.

A kész tésztagombócot ketté osztotjuk, lisztezett gyúródeszkán kb fél cm vastagra sodorjuk. Tetszőleges formákra szaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egyástól kicsit távolabbra téve azokat, mert a sütőben majd megdagadnak.

A félretett tojással lekenjük a tetejüket és már mehet is rá díszítésképp a dekorcukor.

180 fokra előmelegített sütőben 7 percig sütjük.







2018. október 21., vasárnap

Óriás kakaós csiga

Tegnap Dorka megkérdezte, hogy a minden hét végén sütök valami finomat tervemet újragondoltam-e, merthogy pár hete már nem sütöttem semmit....persze természetesen nem gondoltam újra, csak annyira zsúfolt napjaim voltak, hogy ez valahogy mindig elmaradt. Így aztán, hogy ne legyen hiányérzetük, ma a marhagulyás mellé sütöttem ezt a belül pihepuha és szaftos, kívül ropogós finomságot. Ami aztán a végén még kevésnek is bizonyult, mert kis híján összevesztek az utolsó szeleten a gyerekek...😊





Hozzávalók:

A kelt tésztához:

25 dkg liszt
125 ml tej
2,5 dkg élesztő
3 ek cukor
Fél citrom reszelt héja
Csipet só
1 tojás
1 ek olaj

A töltelékhez:

2 ek holland kakaó
6 ek cukor
2 ek vaniliás cukor
1 tk fahéj
1 mk őrölt szegfűszeg
1 mk őrölt gyömbér
50 g margarin
1 tk rum aroma


Elkészítése:

A liszthez hozzáadjuk a sót, 2 ek cukrot, tojást, reszelt citromhéjat, majd a maradék cukorral elkevert langyos tejben felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. Nem kelesztjük, hanem lisztezett gyúródeszkán egyből vékony téglalapra sodorjuk, és lekenjük a rum aromával elkevert olvasztott margarinnal.  A fűszereket összekeverjük 6 evőkamál cukorral, majd egyenletesen eloszlatjuk a kisodort és vajjal lekent tészta tetején. Végül rászórjuk a vaniliás cukrot.

Kb 4 cm széles csíkokra vágjuk a tésztát, és szorosan feltekerjük csigára.



Egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát lekenjük vékonyan margarinnal, és beletesszük a közepére a csigát. Így kelesztjük 45 percet.

180 fokra felmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

2018. szeptember 9., vasárnap

Négyes fonás

A gyerekek nagyon szeretik a fonott kalácsot, ezért nálunk viszonylag gyakran van. Főleg most, hogy elkezdődött a suli, és Dorkának minden nap tízórait és uzsonnát kell  csomagolni. Úgyhogy maratoni kalácsgyártásba kezdtem. Arra gondoltam, hogy sütök egy hétre valót, felszeletelem, majd beteszem a fagyasztóba, reggelente pedig előkapok belőle annyit, amennyire szüksége van napi szinten.

Jó ideje foglalkoztat a négyes-, illetve a hatos kalács fonás, de eddig valahogy mindig megragadtam a dolgok egyszerűbb végét, és végül maradtam a hármas fonásnál...

Egészen mostanáig, mert most úgy döntöttem, nekiállok a négyesnek, az egyszerűbb, és dokumentálom is, aztán, ha már jól megy, megtanulom a hatosat is...

Ezúttal nem is a recept, inkább a technika a lényeg, de most is az eddig bevált, kedvenc kalács receptünkből dolgoztam, ez nálunk a favorit.

A fonási technikát egy rövidke videon mutatom be, remélem segítség lesz azoknak, akik eddig még nem mertek belevágni...