2019. január 20., vasárnap

Havas tobozok 2.

Pár éve elkészítettem már, akkor is imádtuk, akkor darált háztartási keksz volt az alapja, ezúttal úgy gondoltam, piskótából készítem, így talán még finomabb lett. A kedvenc piskóta tésztám volt az alapja. Arra gondoltam, hogy ezt fogom majd elkészíteni az idei ovis farsangra, addig még van ugyan két hét, de biztosra akartam menni, hogy amit kigondoltam, az jó is lesz...főpróbaképp készült, szerintem szeretni fogják a kispajtások. 😊 

Hozzávalók:

A tésztához:


Lekvár tetszőleges ízben, annyi kell, amennyitől jó szaftos lesz
Rum aroma

A borításhoz:

Csokis corn flakes

Elkészítése:

Megsütjük a piskótát a fenti link alapján, majd ha kihűlt darabokra tépkedve egy tálba tesszük. Hozzáöntünk annyi lekvárt, amennyitől jó szaftos lesz, én házi fűszeres szilvalekvárt használtam, és egy kisebb üvegnek kb a fele ment bele, majd beleöntünk ízlés szerint rum aromát. Összegyúrjuk a tésztát.

Diónyi gombócokat formázunk belőle, oldalába körbe csokis corn flakest tűzdelünk. Porcukorral megszórva tálaljuk.








2019. január 19., szombat

Villámgyors sajttorta

Évekkel ezelőtt találtam valahol ezt a receptet, de valahogy mindig elmaradt, hogy elkészítsem...most megint csak szembe jött velem valamelyik oldalon, így eljött az idő, hogy végre megsüssem. Pillanatok alatt kész van, mindössze három hozzávalóból áll, habkönnyű, nagyon finom desszert. Eteti magát. A fehér csoki választásánál arra figyelni kell, hogy nem mindegyiket lehet olvasztani, nekem Boci volt itthon, illetve  HEIDI GRAND’OR fehércsokija, amiben mandula és pisztácia van, mindegyik gyönyörűen megolvadt, a pisztáciától és a mandulától pedig csak pikánsabb lett.



Hozzávalók:

3 tojás
12 dkg natúr sajtkrém
12 dkg fehércsoki

Elkészítése:

A tojások fehérjét és sárgáját kettéválasztjuk. A csokit egy edénybe tördeljük és gőz fölött megolvasztjuk. Belekeverjük a sajtkrémet, majd a tűzről levéve a tojások sárgáját. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék felvert habját.

Sütőpapírral kibélelünk egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, az oldalát is, és beleöntjük a sajtos masszát. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, vízgőzben sütjük 15 percet(én egy kis lábasba tettem 
vizet a sütő aljába), majd visszavesszük a hőfokot 160 fokra és így sütjük további 15 percet. Végül lekapcsoljuk a sütőt és 15 percet még bent pihentetjük a tortát.

Vaniliás porcukorral megszórva tálaljuk.


2019. január 12., szombat

Tökmagos korong

A karácsonyi nehéz kaják és sütihegyek után valami olyan nasira vágytam, ami könnyű, diéta-barát és nem édes. Ez egy igazi diétás bűntetlenüll nassolható finomság alig pár hozzávalóból. Könnyen, gyorsan elkészíthető.




Hozzávalók:

25 dkg túró
2 tojás
7 dkg zabpehelyliszt
1 tk só
Pizzafűszer ízlés szerint

A tetejére:

Reszelt trappista
Tökmag

Elkészítése:

A túrót egy tálba borítjuk, villával összetörjük. Belekeverjük a tojásokat, sót, pizzafűszert, végül a lisztet. Nedves kézzel diónyi golyókat formálunk belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe kb fél cm vastag korongokká nyomkodunk. Megszórjuk reszelt sajttal, tökmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.