2019. március 7., csütörtök

Oreo golyók

Ezúttal sikerült nem elfelejtenem, hogy holnap nőnap lesz, és bizony az én egyszem kisfiamnak illendő lenne valamit vinni az oviba a kislányoknak és az óvónéniknek. Egyszerűt, gyorsat és nagyon finomat szerettem volna, mint az esetek többségében, ezúttal is durván időhiányban voltam.

Eszembe jutott, hogy a múltkor futólag olvastam valahol oreo golyókról, de a receptre nem emlékeztem, így mentem a saját fejem után. Mit mondjak? Nagyon erősen akartam, hogy ne kóstoljam meg, de csak nem bírtam ki.....brutál finom, utána meg az volt a kihívás, hogy ne faljam fel a maradék 23 db-ot is......



Hozzávalók:

A golyókhoz (24 db):

20 db oreo keksz
Fél doboz mascarpone

A bevonóhoz:

10 dkg étcsoki
1 ek olaj

Díszítéshez:

Tetszőleges dekorcukor

Elkészítése:

Az oreokat aprítógéppel egész apróra aprítjuk. Összekeverjük a mascarponéval. Kisebb golyókat formázunk belőle, majd hűtőbe tesszük, amíg felolvad a csoki.

Az olvasztott csokiba olajat keverünk, belemártjuk a golyókat és sütőpapírra sorakoztatjuk. Tetejére dekorcukrot szórunk. Ha megdermedt a csoki, gyönyörűen lejön a sütőpapírról.


2019. február 24., vasárnap

Kakaós csiga házi leveles tésztából

Amikor nekiálltam a leveles tésztának, Dorka azt kérdezte, miért nem veszek inkább készen a boltban? Az egyszerűbb....valóban, de az íze összehasonlíthatatlan. Amikor aztán elkészült, mondta, hogy többször nem kérdez ilyet...😁 



Hozzávalók a töltelékhez:

2 ek holland kakaó
5 ek cukor
1 mk fahéj
1 mk őrölt szegfűszeg

Elkészítése:

A leveles tészta elkészítéséről itt írtam részletesen. Az utolsó hajtogatás utánpihentetjük a hűtőben még 30 percet, majd lisztezett gyúródeszkán kb 3 mm vastag téglalapra sodorjuk. Rászórjuk az alaposan összekevert tölteléket, és a hosszabbik oldala mentén szorosan feltekerjük.

Kb 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, és a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Tetejüket kicsit lenyomkodjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.


Házi leveles tészta

Régóta szerettem volna házi leveles tésztát készíteni, de ahogy elolvastam a leírást, olyan bonyolultnak tűnt, hogy inkább neki se álltam. Aztán egyszer csak anyukám készített házi croissant, amit meg se akartam kóstolni, mert kerülöm a fehér lisztből készült péksütiket, végül aztán engedtem a csábításnak...akkor döntöttem el, hogy ezt muszáj kipróbálnom, mert valami isteni volt, ráadásul, ahogy anyu elmondta, hogy csinálta, nem is olyan bonyolult, mint ahogy az a leírásból átjött...csak időigényes. A lényeg, hogy a liszt mennyisége a duplája legyen a margarinnak. Nekem 20 dkg margarinom volt, így 40 dkg lisztből készítettem. Természetesen a többi hozzávaló mennyiségét pedig a liszt határozza meg.



Hozzávalók:

40 dkg liszt
20 dkg margarin
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
1tk só
260 ml tej

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd az élesztős tejet hozzáöntjük, és bedagasztjuk a tésztát. Ha kevés a tej, adhatunk még hozzá, de ne legyen túl lágy a tészta. Folpackkal letakarjuk, és hűtőben kelesztjük.

A margarint egy félbahajtott sütőpapír között kisodorjuk 3-4 mm vastagra, majd hűtőbe tesszük. A lényeg, hogy a hőmérséklete azonos legyen a tésztáéval.

Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán ellapítjuk, széthúzkodjuk, rátesszük a kisodort margarint és ráhajtjuk a tészta széleit, “becsomagoljuk” a tésztába a margarint, majd vékonyra sodorjuk. Elkezdjük hajtogatni: alulról felhajtjuk kb a tészta 3/4-éig, majd ráhajtjuk a tetejét. Jobbról behajtjuk szintén kb 3/4-ig, majd balról ráhajtjuk az utolsó oldalt. Rátesszük egy tányérra, letakarjuk egy folpackkal és mehet vissza a hűtőbe kb fél órára.

Kivesszük a tésztát, és ismét vékonyra sodorjuk. Az előző alapján hajtogatjuk, és visszatesszük a hűtőbe. Ezt a műveletet összesen háromszor végezzük el.

Az utolsó hajtogatás után 2-3 mm vasragságú téglalapra sodorjuk, és megtölthetjük, cukrozott kakaóval kakaós csigának, vagy kifliket formázva croissant-ként is isteni. Sokféleképp felhasználható, nagyon finom, egyszerűen, könnyen kezelhető tészta, érdemes kipróbálni.