2019. április 27., szombat

Madártej szelet

Anyukám szülinapjára sütött madártej tortának akkora sikere volt az alig 3 éves unokaöcsémnél, hogy az ő kedvéért előkerítettem egy receptet a torta sütemény változatáról és gyorsan meg is sütöttem, ez lesz a vasarnapi desszert nálunk. Viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető.A szélét megkóstoltam, úgy érzem ez is isteni lett....😁



Hozzávalók:

A tésztához:

8 tojásfehérje
6 ek cukor
8 ek liszt
1/2 cs. sütőpor

A krémhez:

8 tojássárgája
2 cs.vaniliás pudingpor
1 ek liszt
8 dl tej
25 dkg margarin
15 dkg porcukor

A tetejére:

4 dl habtejszín
3 ek porcukor
1 cs. zselatinfix
Csokireszelék a díszítéshez

Elkészítése:

Először a főtt krémet készítjük el. A tojások sárgáját, a pudingporral és a liszttel kézi habverővel összekeverjük, apránként adagoljuk hozzá a tejet, csomómentesre keverjük. Kis lángon folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Amíg hűl, elkészítjük a tésztát.

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt 20x30 cm-s tepsibe egyenletesen elegyengetjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

A krémhez a margarint a porcukorral robotgéppel habosra keverjük, közben apránként hozzáadagoljuk a kihűlt pudingos masszát.

A kihűlt piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, ezután a tészta tetejére egyenletesen rákenjük a krémet. Jöhet a tejszínhab...a tejszínt alacsony fordulaton elkezdjük verni, amikor félkemény, hozzáadjuk a porcukrot. Amikor felverődött, hozzákeverjük a cselatinfixet, és rákenjük a süti tetejére. Csokireszelékkel díszítjük.

2019. március 7., csütörtök

Oreo golyók

Ezúttal sikerült nem elfelejtenem, hogy holnap nőnap lesz, és bizony az én egyszem kisfiamnak illendő lenne valamit vinni az oviba a kislányoknak és az óvónéniknek. Egyszerűt, gyorsat és nagyon finomat szerettem volna, mint az esetek többségében, ezúttal is durván időhiányban voltam.

Eszembe jutott, hogy a múltkor futólag olvastam valahol oreo golyókról, de a receptre nem emlékeztem, így mentem a saját fejem után. Mit mondjak? Nagyon erősen akartam, hogy ne kóstoljam meg, de csak nem bírtam ki.....brutál finom, utána meg az volt a kihívás, hogy ne faljam fel a maradék 23 db-ot is......



Hozzávalók:

A golyókhoz (24 db):

20 db oreo keksz
Fél doboz mascarpone

A bevonóhoz:

10 dkg étcsoki
1 ek olaj

Díszítéshez:

Tetszőleges dekorcukor

Elkészítése:

Az oreokat aprítógéppel egész apróra aprítjuk. Összekeverjük a mascarponéval. Kisebb golyókat formázunk belőle, majd hűtőbe tesszük, amíg felolvad a csoki.

Az olvasztott csokiba olajat keverünk, belemártjuk a golyókat és sütőpapírra sorakoztatjuk. Tetejére dekorcukrot szórunk. Ha megdermedt a csoki, gyönyörűen lejön a sütőpapírról.


2019. február 24., vasárnap

Kakaós csiga házi leveles tésztából

Amikor nekiálltam a leveles tésztának, Dorka azt kérdezte, miért nem veszek inkább készen a boltban? Az egyszerűbb....valóban, de az íze összehasonlíthatatlan. Amikor aztán elkészült, mondta, hogy többször nem kérdez ilyet...😁 



Hozzávalók a töltelékhez:

2 ek holland kakaó
5 ek cukor
1 mk fahéj
1 mk őrölt szegfűszeg

Elkészítése:

A leveles tészta elkészítéséről itt írtam részletesen. Az utolsó hajtogatás utánpihentetjük a hűtőben még 30 percet, majd lisztezett gyúródeszkán kb 3 mm vastag téglalapra sodorjuk. Rászórjuk az alaposan összekevert tölteléket, és a hosszabbik oldala mentén szorosan feltekerjük.

Kb 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, és a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Tetejüket kicsit lenyomkodjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.