2019. június 1., szombat

Epres-túrós kosárkák eperöntettel

Végre érik nálunk is az eper, ráadásul most már marad is belőle, miután a gyerekek nekiesnek, úgyhogy ihletet kaptam egy jó kis epres sütihez....olyat szerettem volna, amit én is bűntetlenül ehetek, így jött a túrós megoldás, aztán persze az se hátrány, ha nincs benne lisztes tészta, vagy legalább is minimális, így aztán eszembe jutott a rétes tészta, innen meg már vitt a lendület....hatalmas sikere volt, nagyon ízlett mindenkinek.



Hozzávalók:

A tésztához:

10 dkg rétestészta

A töltelékhez:

25 dkg túró
2 tojás
1 púpos ek tejföl
1/2 mk vanilia őrlemény
10 szem édesítő tabletta összetörve
1 ek gyümölcscukor ( ízlés szerint mehet bele több, vagy kevesebb édesítő is)
15 szem eper apró darabokra vágva

Az öntethez:

Kis tál eper
2 dl víz
1 púpos ek vaniliás pudingpor
8 szem összetört édesítő tabletta
1 ek gyümölcscukor

Elkészítése:

A töltelékhez a túrót egy tálba öntjük, villával összetörjük, mehet bele a tojás kivételével az összes többi hozzávaló. A tojások sárgáját különválasztjuk, azokat a túrós masszáva keverjük, a fehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a töltelékhez keverjük.

A réteslapot kb 10x10 es négyzetekre vágjuk. Muffinformát vékonyan kiolajozunk, kibéleljük a réteslapokkal. A tésztát is lekenjük kevés olajjal, majd belekanalazzuk a masszát.

200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.

Amíg sül, elkészítjük az öntetet. Az epret feldaraboljuk, lábosba tesszük, ráöntjük a vizet, a pudingport és hozzáadjuk az édesítőt. Alacsony lángon állandó kevergetés mellet addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd, majd botmixerrel pépesítjük. Belekeverjük a gyümölcscukrot és pár percig tovább főzzük. Lehűtjük.


2019. május 1., szerda

Túrófánk

Norbi facebook csoportjában találtam ezt a receptet, és muszáj volt kipróbálnom, egyszerűen és nagyon gyorsan elkészíthető és isteni finom...és, ami a legjobb benne, hogy bűntetlenül fogyasztható, hiszen nincs benne se cukor, se fehér liszt. Természetesen azzal is elkészíthető, nálam most a diétás verzió debütált, abban is biztos vagyok, hogy nem utoljára sütöttem, mert jóllakni nem sikerült belőle, a gyerekek az utolsó fánkocskán kis híján összevesztek. 13 db lett egy adagból. Simán lehet duplán gyártani. 😉

Hozzávalók:

25 dkg túró
2 tojás
3 púpozott ek update liszt
Fél cs.sütőpor
5 szem édesítő tabletta összezúzva 
Csipet só
Fél citrom reszelt héja

Elkészítése:

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd hűtőben pihentetjük minimum 15 percet. Az se baj, ha többet, nálam ma pihent egy órát is talán, mert közbejött egy-két egyéb tennivaló. Nedves kézzel nagyobb diónyi golyócskákat formázunk belőle, majd bő olajban közepes lángon megsütjük. 


2019. április 27., szombat

Madártej szelet

Anyukám szülinapjára sütött madártej tortának akkora sikere volt az alig 3 éves unokaöcsémnél, hogy az ő kedvéért előkerítettem egy receptet a torta sütemény változatáról és gyorsan meg is sütöttem, ez lesz a vasarnapi desszert nálunk. Viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető.A szélét megkóstoltam, úgy érzem ez is isteni lett....😁



Hozzávalók:

A tésztához:

8 tojásfehérje
6 ek cukor
8 ek liszt
1/2 cs. sütőpor

A krémhez:

8 tojássárgája
2 cs.vaniliás pudingpor
1 ek liszt
8 dl tej
25 dkg margarin
15 dkg porcukor

A tetejére:

4 dl habtejszín
3 ek porcukor
1 cs. zselatinfix
Csokireszelék a díszítéshez

Elkészítése:

Először a főtt krémet készítjük el. A tojások sárgáját, a pudingporral és a liszttel kézi habverővel összekeverjük, apránként adagoljuk hozzá a tejet, csomómentesre keverjük. Kis lángon folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Amíg hűl, elkészítjük a tésztát.

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt 20x30 cm-s tepsibe egyenletesen elegyengetjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

A krémhez a margarint a porcukorral robotgéppel habosra keverjük, közben apránként hozzáadagoljuk a kihűlt pudingos masszát.

A kihűlt piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, ezután a tészta tetejére egyenletesen rákenjük a krémet. Jöhet a tejszínhab...a tejszínt alacsony fordulaton elkezdjük verni, amikor félkemény, hozzáadjuk a porcukrot. Amikor felverődött, hozzákeverjük a cselatinfixet, és rákenjük a süti tetejére. Csokireszelékkel díszítjük.