2019. július 16., kedd

Epres-mascarponés csokitorta

Dorka lányom 12 éves lett...epres csokitortát kért, egyéb támpontot nem kaptam tőle, sok időt nem hagyott a gondolkodásra, így aztán viharos gyorsasággal elkezdtem agyalni, hogyan alkossam meg. Ma szerencsére pont ráérősben voltam, pár óra alatt kigondoltam a koncepciót, volt benne apróbb újratervezés is, de még ezzel együtt is viszonylag hamar kész lett. Szénhidrát csökkentett verzióban készítettem, a piskótát cukorral, a krémeket eritrittel, így nekem se akkora bűnözés, de természetesen cukorral is elkészíthető, ízlés szerint.



Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
4 ek cukor
4 ek liszt
1/2 cs. sütőpor

Epres krémhez:

20 dkg eper (mivel a szezonnak vége, fagyasztottat használtam)
2 ek eritrit
1 púpos ek vaniliás pudingpor
25 dkg mascarpone

Csokis krémhez:

2,5 dl tej
10 dkg étcsoki
1 cs.vaniliás pudingpor
3 ek eritrit
Fél kockamargarin
Rum aroma ízlés szerint

Díszítéshez:

Epres csokirudak
10 db cukorvirág
Dekor cukorgyöngyök

Elkészítése:

Első lépésként a piskótát sütjük meg. A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Vajazott lisztezett félgömb alakú tortaformába öntjük ( 21 cm átmérőjű), 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük (sütőfüggő).

Az epres krémhez az epret lábosba tesszük, alacsony lángon főzni kezdjük. Ha megpuhult, összeturmixoljuk, majd belekeverjük az eritritet, és a pudingport. Folyamatos kevergetés mellett besűrűsítjük, majd hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, keverőkanállal belekeverjük a mascarponét.

A csokis krémhez 2 dl tejbe beletesszük a csokit, és amíg felolvad melegítjük, majd hozzáöntjük a maradék tejjel és eritrittel előzetesen elkevert pudingport. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre
főzzük. Lehűtjük, majd robotgéppel belekeverjük a margarint és a rum aromát.

A kihűlt torta lapot 3 részre vágjuk, az alsó lapra kenjük az epres krémet. Erre tesszük a második lapot, amire a csokis krém 2/3-át kenjük. Erre kerül az utolsó tortalap, amit a maradék csokis krémmel burkolunk.

Epres csokirudakkal, cukorvirágokkal és dekor cukorgyönggyel díszítjük.

2019. július 6., szombat

Túrós-meggyes pite

Az igazat megvallva nem terveztem ezt a sütit, csak meggyes és túrós rétest szerettem volna sütni, de a nagy sietségben rétestészta helyett leveles tésztát vettem, így egy gyors újratervezés következtében a tiroli rétesből megmaradt túrótöltelék újrahasznosítása következtében megszületett ez a fonomság, amit Andi oldalán találtam. Mindössze fél óra alatt összedobtam, gyors, egyszerű és finom.....és a maradék túrótöltelék is fel lett használva. 😁

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg liszt
1 cs.sütőpor
2 tojás
20 dkg cukor
2,5 dl tej
1 cs.vaniliás cukor
1 mk őrölt fahéj
15 dkg olvasztott margarin

A töltelékhez:

20 dkg túró
5 dkg cukor
1 cs.vaniliás cukor
2 púpos ek tejföl
25 dkg magozott meggy

Elkészítése:

A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, a fahéjat, vaniliás cukrot, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül folyamatos keverés mellett az olvasztott margarint és addig keverjük robotgéppel, amíg egyenletesen sima tésztát kapunk.

Sütőpapírral bélelt 20x30-as tepsibe öntjük.

A túrót villával összetörjük, belekeverjük a cukrot, tejfölt és a vaniliás cukrot. Rákanalazzuk a tésztára, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a meggyet.

170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük, porcukorral megszórva tálaljuk.




2019. június 1., szombat

Epres-túrós kosárkák eperöntettel

Végre érik nálunk is az eper, ráadásul most már marad is belőle, miután a gyerekek nekiesnek, úgyhogy ihletet kaptam egy jó kis epres sütihez....olyat szerettem volna, amit én is bűntetlenül ehetek, így jött a túrós megoldás, aztán persze az se hátrány, ha nincs benne lisztes tészta, vagy legalább is minimális, így aztán eszembe jutott a rétes tészta, innen meg már vitt a lendület....hatalmas sikere volt, nagyon ízlett mindenkinek.



Hozzávalók:

A tésztához:

10 dkg rétestészta

A töltelékhez:

25 dkg túró
2 tojás
1 púpos ek tejföl
1/2 mk vanilia őrlemény
10 szem édesítő tabletta összetörve
1 ek gyümölcscukor ( ízlés szerint mehet bele több, vagy kevesebb édesítő is)
15 szem eper apró darabokra vágva

Az öntethez:

Kis tál eper
2 dl víz
1 púpos ek vaniliás pudingpor
8 szem összetört édesítő tabletta
1 ek gyümölcscukor

Elkészítése:

A töltelékhez a túrót egy tálba öntjük, villával összetörjük, mehet bele a tojás kivételével az összes többi hozzávaló. A tojások sárgáját különválasztjuk, azokat a túrós masszáva keverjük, a fehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a töltelékhez keverjük.

A réteslapot kb 10x10 es négyzetekre vágjuk. Muffinformát vékonyan kiolajozunk, kibéleljük a réteslapokkal. A tésztát is lekenjük kevés olajjal, majd belekanalazzuk a masszát.

200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.

Amíg sül, elkészítjük az öntetet. Az epret feldaraboljuk, lábosba tesszük, ráöntjük a vizet, a pudingport és hozzáadjuk az édesítőt. Alacsony lángon állandó kevergetés mellet addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd, majd botmixerrel pépesítjük. Belekeverjük a gyümölcscukrot és pár percig tovább főzzük. Lehűtjük.