2015. október 4., vasárnap

Gyömbéres almarózsa

Több helyen találkoztam már almarózsa recepttel, most úgy gondoltam, elkészítem a saját verziómat. Nagyon mutatós sütemény és a leveles tésztát minden formában szeretem, így aztán csak idő kérdése volt, hogy mikor sütöm meg...:-)


Hozzávalók:

500 g fagyasztott leveles tészta
4-5 db alma
3+5 ek cukor
2 el citromlé
1 l víz
Gyömbér
Fahéj


Elkészítése:

Az almákat félbe vágjuk, magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk.


1 liter vízbe tesszük a citromlét és a 3 evőkanál cukrot, felforraljuk és beletesszük az almaszeleteket egy- két percre.


Így nem barnul be és megpuhul annyira, hogy könnyen feltekerhető. Kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük és papírtörlőre tesszük, hogy száradjanak.

A leveles tésztát kiengedjük és vékonyra sodorjuk. A maradék cukrot a fűszerekkel elkeverjük és egyenletesen rászórjuk a tésztára, majd sodrófával sodrunk rajta még egyet, hogy feltekeréskor ne szóródjon ki.




Derelyevágóval felszeleteljük a tésztát kb 2,5 cm-s csíkokra. Az almaszeleteket ráfektetjük a csíkokra úgy, hogy széleik fedésben legyenek és a teteje lelógjon a tésztáról. Szorosan feltekerjük az almával megpakolt csíkokat.



Muffinformába muffinpapírpokat teszünk és ezekbe tesszük a feltekert almarózsákat.


200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.


2015. szeptember 27., vasárnap

Csokikerítés készítése lépésről lépésre

Régóta szerettem volna ezt kipróbálni, de bevallom őszintén, nagyon féltem tőle, így mindig halogattam. De most, hogy kipróbáltam, nem is olyan nagy dolog, csak két dologra kell odafigyelni: milyen állapotban tekerjük körbe vele a tortát, illetve a pufi leszedésénél, hogy ne törjön. 



No, de nézzük az elejéről: szükségünk van hozzá egy darab pufi csoagolóra, aminek a hosszát akkorára vágjuk, amekkora a torta kerülete. A magasságát hagyjuk magasabbra, mint a torta. Közepes méretű torta körbekerítéséhez 15 dkg csokit olvasztottam fel, de erre mindre nem is volt szükség. Úgy gondoltam, inkább legyen több, minthogy ne legyen elég.:-) 



70%-os étcsokit vettem, a felolvasztását pedig csokiolvasztóval csináltam. Ez azért könnyebb, mert arra a hőfokra olasztja, amivel jól lehet vele dolgozni, nem fordulhat elő, hogy túlmelegítem. Amennyiben nincs otthon csokiolvasztó, gőz fölött olvasszuk fel. Ne legyen se túl híg, se túl sűrű, amikor egyenketesen ráöntjük a pufira, majd grillecsettel elkenjük rajta, és spatulával egyenletesen eloszlatjuk és a feleslegeset lehúzzuk róla.


Megvárjuk, amíg a csoki megdermed annyira, hogy már nem ragad az ujjunkra, ha hozzáérünk, viszont még nem kemény. Ekkor körbetekerjük vele a tortát és 5 percre a fagyasztóba tesszük.



Ez az idő pont arra elég, hogy le lehessem húzni róla a fóliát. Óvatosan bánjunk vele, mert könnyen törik.


2015. szeptember 26., szombat

Trüffeltorta

Ezúttal apukámnak van szülinapja, így ez a torta most neki készült. Étcsoki imádó, így egyértelmű volt, hogy egyfajta csokitortát sütök idén is. Bevallom őszintén most se ment zökkenőmentesen, annak ellenére, hogy roppant egyszerű volt összeállítani, csak amíg a krém a teraszon hűlt, a gyerekek egyfolytában rájártak, aztán a piskótát Botika támadta le, kimarkolt belőle egy darabot és nem akarta elengedni, majd a csokikerítés készítése közben is jöttek kóstolni, végigcsöpögtetve olvadt csokival a konyhát....

Kicsit izgultam, mert sosem csináltam még csokikerítést, van még rajta mit gyakorolni, de elsőre nem is lett rossz!:-)



Hozzávalók: 

A tésztához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
2 ek olaj
2 ek víz

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja. Kettőt sütünk belőle.

A krémhez:

30 dkg étcsoki
20 dkg vaj ( nem margarin)
0,5l habtejszín
2 ek porcukor
Rum aroma

A díszítéshez:

15 dkg étcsoki
Pufi csomagoló

Elkészítése:

A krémet egy nappal korábban készítjük el, vagy, ha délután sütjük, akkor reggel. Ez fontos, mert kell neki a hűtés. Egy hőálló edényben felmelegítjük a tejszínt. Amikor már melegszik, beletördeljük a csokit és a vajat, felolvasztjuk. Hűtőbe tesszük, aamíg megdermed. Majd beleöntjük a rumaromát és a porcukrot és robotgéppel habosra verjük. Lehet bele igazi rumot is tenni, én a gyerekek miatt inkább az aromát választottam.

Elkészítjük a két tortalapot. Robotgéppel habosra keverjük a cukrot és az egész tojásokat. A tál szélénél belecsurgatom az olajat, és a vizet, majd óvatosan belekeverjük a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet.Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A második lapot ugyanígy készítjük el. Amikor kihűlt a tészta, lehúzhatjuk róla a sütőpapírt.

Ha kihűlt a két piskótalap, félbe vágjuk, és megtöltjük a trüffel krémmel. Jó sok krém lett, így bőven maradt arra is, hogy bevonjam vele kívülről is a tortát, Ha kész, tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a csokikerítést.

Ehhez veszünk egy darab csomagoló pufit. Megmérjük a torta kerületét és akkorára hagyjuk a hosszát. A magasságát pedig magasabbra hagyjuk, mint a tortáé.

A csokit beletördeljük csokiolvasztóba, és felolvasztjuk. Ha ez nincs otthon, akkor gőz fölött olvasztjuk. Ebben az esetben figyeljük arra, hogy ne legyen se túl híg, se túl sűrű, amikor a pufira kenjük. A csokiolvasztó pont olyan állagúra olvasztja, amivel lehet dolgozni, ezért könnyebb vele a dolgunk. Ha egyenletesen felolvadt, sütőpapírra tesszük a pufit és grillecsettel rákenjük. Spatulával egyenletesen elegyengetjük, majd megvárjuk, amíg annyira megköt, hogy már nem folyik, de még nem dermedt meg teljesen. Ekkor körbetekerjük veke a tortát és pár percre a fagyasztóba tesszük. Ez ahhoz épp elég, hogy teljesen megdermedjen a csoki. Óvatosan levesszük róla a pufit és tetszés szerint dekoráljuk.