2013. szeptember 24., kedd

Mascarponés csokitorta

Apukám szülinapja lesz a napokban...mivel én vagyok a tortafelelős, ismét törni kezdtem a fejem egy neki tetsző tortán. Ami bevallom, nem volt egy egyszerű feladat, mert elég konzervatív ízlése van, így különleges ízeken nem gondolkodhattam....végül arra jutottam, hogy maradok egy egyszerű csokitortánál, azzal nagyon nem lőhetek mellé...a múltkori zsúrtortából úgyse nagyon jutott neki...nehezményezte is...:)

Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
2 ek olaj
2 ek víz

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja. Kettőt sütünk belőle.

A krémhez:


100 g étcsokoládé
6 tojás
150 g cukor
200 g vaj ( nem margarin)
1 zacskó vaniliás cukor
250 g mascarpone

A díszítéshez:

3 doboz mogyorókrémmel töltött ostyarúd
1 szelet narancs
Csokoládéval bevont puffasztott rizs
2 m selyemszalag

Elkészítése:

Először elkészítjük a két tortalapot. Robotgéppel habosra keverjük a cukrot és az egész tojásokat. A tál szélénél belecsurgatom az olajat, és a vizet, majd óvatosan belekeverjük a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet.Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A második lapot ugyanígy készítjük el. Amikor kihűlt a tészta, lehúzhatjuk róla a sütőpapírt. 

Elkészítjük a krémet is. A reszelt csokit, tojásokat és a cukrot jól összekeverjük, gőz fölött besűrűsítjük állandó kevergetés mellett. Megvárjuk, amíg kihűl, néha keverünk rajta egyet-kettőt. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és robotgéppel habosra keverjük. Végül belekeverjük a mascarponét, de ezt már keverő kanállal, nem robotgéppel.

Félbevágjuk a tésztákat és megkenjük krémmel. Úgy osszuk be a krémet, hogy 3 rétegre kell, hogy elég legyen, valamint a tetejére és az oldalára is maradjon.

Ha összeállt a torta, körberakjuk ostyarúddal, megkötjük a szalaggal, és díszítjük a tetejét.







4 megjegyzés: