2013. szeptember 11., szerda

Százrétű kalács

Mivel az utóbbi időben nem sűrűn nézek tv-t, teljesen véletlenül csíptem el egy műsort az egyik csatornán, ahol is sváb ételeket mutattak be. Ezek között volt ez a kalács is, ami azonnal felkeltette az érdeklődésemet, és nem is vártam túl sokat, hogy magam is elkészítsem...fantasztikus...:-) 

Hozzávalók:


25 dkg rétesliszt
25 dkg búza liszt
3 dl langyos tej
5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál só
1,25 dl étolaj
1 tojás a lekenéshez

A töltelékhez:

25 dkg cukor
2 vaniliás cukor
50 ml étolaj

Elkészítése:

A liszt közepébe belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük 1 dl langyos cukros tejjel, és megvárjuk, amíg megkel. A maradék tejben elkeverjük  a sót. Ezzel, és az olajjal bedagasztjuk a tésztát.

Nem kelesztjük, hanem azonnal lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ahol még egyszer átdolgozzuk. Egy cipót formálunk belőle. A deszkán széthúzzuk kör alakúra, akkorára, amekkorára csak tudjuk.

A tetejét megkenjük olajjal, és gazdagon megszórjuk vaniliás kristálycukorral.

A szélétől a közepe felé egymástól kb 10 cm távolságra bevagdossuk a tésztát, de nem teljesen a közepéig, hanem csak 15-20 cm mélységben.

Ezeket a darabkákat egyenként a közepére hajtjuk. Mindegyiket megkenjük olajjal, és megszórjuk cukorral. Az első után a szemben lévőt hajtjuk, és így tovább, amíg az összes elfogy.

Az utolsót már nem olajozzuk és cukrozzuk, csak beborítjuk vele a tésztát.

Az így kialakult kis dombocskát tepsi nagyságúra kézzel széthúzzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük. A tetejét késsel bekockázzuk, felvert tojással lekenjük, és megszórjuk cukorral.

180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt  készre sütjük. Melegen szeleteljük, és azonnal fogyasztható. Minél barnábbra megsül, és minél laposabb a kalácsunk, annál finomabb...:-)



Lépésről lépésre képekben:


A széthúzkodott tészta bevagdalva...


...összehajtogatva...

...irány a sütő....

Az a jó ebben a sütiben, hogy több féleképpen is ízesíthető, diós fahéjas változatban is megsütöttem, ez esetben a szórócukorhoz 1 evőkanál fahéjat adtam, és a tetejére darált diót szórtam.



                                   


                                     












1 megjegyzés:

  1. finally.... i found your site.. i have found what i want....thank you bos... feel free to visit back my page...

    http://www.milesavers.com

    VálaszTörlés