2013. szeptember 19., csütörtök

Krumplis vekni

Maradt még egy sütésre való tejsavóm...dagasztottam már belőle kelt tésztákat, és nagyon finom, könnyű lett tőle. Most már itt volt az ideje, hogy kipróbáljuk, milyen is vele a kenyér.

És mivel krumplis kenyeret is csak paraszt cipó formájában sütöttem, úgy gondoltam, hogy ma megpróbálok egy krumplis veknit.

Hozzávalók:

50 dkg BL55 liszt
25 dkg kovász
1 dkg élesztő
10 dkg krumpli
270 ml tejsavó
2 tk só

Elkészítése:

Reggel kimérjük a lisztet, beletesszük a kovászt, élesztőt, és a főtt, de már kihűlt tört krumplit.Ujjunkkal kicsit összekeverjük, majd konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten pihentetjük min.5-6 órát.

Azután bedagasztjuk géppel. A dagasztás végeztével lisztezett gyúródeszkán veknit formálunk belőle, majd sütőpapírral bélelt jénaiban kelesztjük, amíg duplájára nő.

Kb 45 perc elteltével a tetejét bevágjuk, és bekapcsoljuk a sütőt 230 fokra. Amíg az felmelegszik, a veknink a bevágás mentén kinyílik.

A jénai és a kenyér tetejét is megpermetezzük kicsi vízzel, és  mehet a sütőbe. 45 percig tetővel, majd azt levéve további 15 percig sütjük, hogy szépen megpiruljon...:-)

Sütőből kivéve vizes ecsettel lekenjük, rácsra tesszük...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése