2013. szeptember 13., péntek

Kenyérlángos házi száraz kovászból

Nálunk tölt pár napot a nagymamám...ezért hát, kihasználva a remek alkalmat, hogy jó sok időt töltünk együtt igyekszem kifaggatni minél több finomságról, amit korábban falun csináltak...ez persze egyet jelent azzal, hogy el is készítem, és természetesen digitalizálom is a tőle tanultakat, hogy mindig kéznél legyen...:)

A múltkor csak futólag említette, hogy kenyérlángost is gyakran sütöttek anno, mégpedig úgy, hogy amikor kenyeret kovászoltak, és dagasztottak be, akkor elvettek belőle egy darabot dagasztás után, és a nagyobbat szakajtóba tették, ott kelesztették, a kisebbikből lett a lángos...

Mi most nem így csináltuk....a múlt héten készítettem száraz kovászt,(az elkészítését ITT találjátok), és mivel a mama ennek is nagy tudora, így arra gondoltam, ezt is mindjárt ellesem, ezért hát így történt, hogy ezúttal száraz kovászból készült a kenyérlángos, így mindjárt azt is láttam, mennyi vízzel kell felönteni, hogy az jó legyen...:)

Hozzávalók:

25 dkg BL55 liszt
15 g száraz kovász
5 g  friss élesztő
30 ml langyos víz
125 ml langyos víz
1 tk só
1 fokhagyma, disznózsír a kenéshez

Elkészítése:


Sütés előtti nap bekészítjük a kovászt: a lisztbe mélyedést csinálunk, beleöntjük a száraz kovászt, és a friss élesztőt, és felöntjük a 30 ml langyos vízzel, majd kicsit megkeverjük kiskanállal a kovászt. Letakarjuk konyharuhával, és szobahőmérsékleten pihentetjük reggelig.

Reggel bekészítjük a kenyérsütőt dagasztásra: beleöntjük a 125 ml langyos vizet, aztán a kovászos lisztet, végül a sót, és beindítjuk a gépet. A második dagasztás után leállítjuk, és a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, szétnyomkodjuk a kezünkkel, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

220 fokos forró sütőbe tesszük, 20 percig sütjük. Amikor megsült, fokhagymával lekenjük és disznózsíros ecsettel átkenjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése