2013. szeptember 11., szerda

Krumplis kenyér

Addig is, amíg a kovászom nincs kenyérsütésre alkalmas állapotban, maradok az öregtésztás megoldásnál...:-) Így első alkalommal nehéz kivárni, hogy mikor lesz már használható, mert elkapott a lelkesedés, kenyeret akarok sütni...!:-) Kétféle kovászt készítek párhuzamosan, addig öregtésztázom, így  lesz összehasonlítási alapom...

Bőven van még mit tanulni a csodakenyerekig, de hát gyakorlat teszi a mestert...bármennyire is elcsépelt közhely, de nagyon igaz...:-) 


Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
25 dkg öregtészta
15 g élesztő
1 dl langyos tej
1 közepes méretű krumpli
50 ml étolaj
250 ml langyos víz

Elkészítése:

Mint minden alkalommal, most is kenyérsütő gépben dagasszuk be a tésztát, először a folyékony, majd a szilárd hozzávalókat tesszük bele. Elindítjuk a gépet....ha bedagasztotta, hagyjuk kelni. Amikor megkelt, enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk, elveszünk belőle 25 dekányit, hogy a következő kenyerünkhöz is legyen öregtésztánk, majd a többiből veknit formázunk, mégpedig olyan módon, hogy feltekerjük fentről lefelé úgy, hogy közben az oldaláról a szélét folyamatosan alágyűrjük. Ha kész a vekni forma, bevagdossuk a tetejét és kelesztjük tovább, egészen addig, amíg a 200 fokos sütőbe helyezett ovális tetővel rendelkező jénai felforrósodik. Erre azért van szükség, hogy a kenyerünk ne ragadjon bele a sütőformába.

Ha elég forró lett a tál, beletesszük a tésztát...rátesszük a tetejét, és mehet a sütőbe, kb 1 órát sütjük, bár ez sütő függvénye is. Az utolsó 10 percre levesszük a tetőt, és így pirítunk rajta még egyet...:-)

A sütőből kivéve rácsra tesszük, vizes ecsettel átkenjük...amikor kihűlt, szeletelhető



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése