2013. szeptember 11., szerda

Kakaós csiga kelt tésztából

Általában leveles tésztából szoktam készíteni, ha sietősen szeretnék valami nagyon finom desszertet, ami elég gyakran van nálunk, mert a gyerekeim nagy kedvence. Amikor aztán kicsit több időm van, dagasztok kelt tésztát, és abból sütöm meg...ezt azért is szeretjük nagyon, mert akár reggelire is kiváló egy bögre tej, vagy kávé mellé.

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
Csipet só

A töltelékhez:

2 evőkanál kakaó
4 evőkanál cukor
Csipet fahéj
Csipet szerecsendió
Csipet őrölt szegfűszeg
70 g olvasztott margarin
1 kávéskanál rum aroma

Elkészítése:

A langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóhoz öntjük. Jól összedolgozzuk, dagasztjuk, amíg elválik az edény falától.

Pihentetjük kb fél órát, hogy duplájára nőjön. Közben elkészítjük a tölteléket. A kakaót, cukrot, fahéjat, szerecsendiót és szegfűszeget összekeverjük egy kis tálkában. Egy másikban felolvasztjuk a margarint és belekeverjük a rum aromát.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kb 5 mm vastagra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott margarinnal, rászórjuk a kakaó keveréket, ezután a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Kb 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket ujjal lenyomkodjuk, megkenjük a maradék olvasztott margarinnal, majd 200 fokra felmelegített sütőben negyed órát sütjük.

Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése