2013. szeptember 11., szerda

Fahéjas tekert kalács

A kelt tésztákkal úgy vagyok, hogy frissen nagyon szeretem őket, de csak frissen, ha kihűlt, onnantól kezdve már nem szívesen fogyasztom, mert az már nem az igazi...a következő desszertem az a fajta kelt tészta, ami fogalmam sincs, hogy milyen hidegen, mert nem érte még meg soha, hogy kihűljön...annak ellenére, hogy viszonylag nagy adag, még melegében elfogy mindig. Érdemes kipróbálni, mert ez tényleg csúcs!!!

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor az élesztő felfuttatásához
csipet só
2 evőkanál olaj
1 teáskanál rumaroma
20 dkg cukor
3 teáskanál fahéj
12 dkg margarin

Elkészítése:

Élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjukhozzáöntjük a liszthez, beleöntjük az olajat, sót, és egy közepesen lágy tésztát dagasztunk. Fél órát pihentetjük. Ha megkelt, két gombóccá vesszük, majd mindkettőt kisodorjuk 5 mm vastagságúra.

A margarint megolvasztjuk picit, nem folyósra, hanem csak annyira, hogy kenhető legyen, és a felét az egyik tésztára, a másik felét a másikra kenjük.

A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a felét az egyik tésztára, másik felét a másikra szórjuk, majd rúddá feltekerjük őket. Középen hosszába kettévágjuk mindkettőt, és a vágással kifelé összefonjuk őket. Két kalácsot kapunk.



Sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt megsütjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése