2013. szeptember 11., szerda

Tepertős pogácsa

Hónapok óta szeretnék sütni tepertős pogácsát, csak valahogy sosem jutottam el odáig, hogy tepertőt vegyek, egészen mostanáig, így hamar gyorsan el is készítem...:)

                                    

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
pici cukor az élesztő felfuttatásához
1 evőkanál só
2 evőkanál olaj
10 dkg tepertő
1 tojás a lekenéséhez

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóhoz öntjük, és eldolgozzuk a tésztát. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, és sima lesz a teteje. Kevés lisztet szórunk a tetejére.  Letakarjuk egy konyharuhával, és fél órát pihentetjük.

Amíg kelesztjük, aprítógéppel összedaráljuk a tepertőt.  Ha megkelt,



1 cm vastagságúra sodorjuk, és a tetejére kenjük a tepertőt, majd összehajtogatjuk:alulról, felülről, jobbról balról. aztán 10 percig pihentetjük.



Megismételjük ezt a műveletet még kétszer, ettől lesz szép leveles a tésztánk. Ezután  1,5 cm vastagságúra sodorjuk, a tetejét késsel berácsozzuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük a tetejét tojással, 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük..




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése