2013. szeptember 11., szerda

Gyors fehér kenyér

Többféle kenyér sütésével próbálkoztam az elmúlt hetekben, de akármit is csináltam, az abszolút favorit a nagymamám féle kenyér volt...gondolkodtam is rajta, ha van egy, ami bevált, minek újítgatni, a biztosat a bizonytalanra cserélni, így végül arra jutottam, hogy a mama féle alaprecepten próbálok finomítani...

Az igazi kenyér-íz, ami nálam a fő szempont, az  megmarad, a ropogós héj is, a külsején próbálok csiszolni egy kicsit...no meg az elkészítési időn, mert ugye az sem mindegy, hogy két, vagy három óra alatt készül el...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg BL55 liszt
1 tk cukor
20 dkg kovász
1 dkg élesztő
350 ml víz
2 tk só

Elkészítése:

A sütés előtti estén kimérjük a lisztet, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe megy a cukor, kovász és az élesztő. Ujjunkkal kicsit megkutyuljuk, majd letakarva pihentetjük szobahőmérsékleten reggelig.

Másnap reggel a kenyérsütőbe bedobáljuk a hozzávalókat, először a folyékonyat, majd a szilárdakat, és ami más ezúttal, hogy csak egyszer dagaszt a gép, utána kikapcsoljuk, és kb 20 percet pihentetjük benne a tésztát. Ne ijedjünk meg, az állaga elég híg lesz a többi kenyéréhez képest.

20 perc után sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába öntjük, és duplájára kelesztjük. Tetejét vízzel megpermetezzük, majd sütőzacskóba tesszük, miután a zacskó belsejét is lepermeteztük vízzel. Bekötjük a zacskó száját, és 230 fokra felmelegített forró sütőben sütjük kb 50 percet.

Sütés után még forrón "megfürdetjük", majd rácsra téve megvárjuk, amíg kihűl.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése