2013. szeptember 11., szerda

Száraz kenyér kovász

Ez volt az a kovász, amit régen a nagymamámék is alkalmaztak, erről is mesélt nekem, amikor múlt héten nála jártunk...

Már akkor biztos voltam benne, hogy a szuperjó kovászos kenyere mellett ezt is ki fogom próbálni, mivel hűtést nem igényel, sokáig eláll, vésztartaléknak pont jó lesz...:-)

Hozzávalók:

5 dkg liszt
2 dkg élesztő
Csipet só
Víz

Elkészítése:

A lisztet, langyos vízzel, sóval, élesztővel tejföl sűrűségűre keverjük. Langyos helyen duplájára kelesztjük. Elkészítjük vele a kenyértésztát, amiből sütés előtt kicsípünk egy maréknyit.Kilapítjuk, egy konyharuhára
téve megszárítjuk.


Amikor megszáradt, amilyen apróra csak tudjuk, szétmorzsoljuk



és a legközelebbi kenyér sütésekor beáztatva az élesztő egy része helyett használjuk, addig pedig vászonzacskóban szellős helyen lógatva sokáig eláll. 





Mindenféle kelt tésztát készíthetünk vele, régen ez volt a szárított élesztő.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése