2013. szeptember 11., szerda

Gőzgombóc

....ami tulajdonképpen nem más, mint egy kelt tészta, ami gőzben puhul meg, és az alja kevés olajon ropogósra pirul, és ami elengedhetetlen tartozéka nálunk a bablevesnek.....

Igen, ez egyben azt is jelenti, hogy ma bableves volt az ebéd, ezt korábban már postoltam...ITT olvasható, aki esetleg kedvet kapna...:-) 

No, de lássuk a gőzgombócot, merthogy ez a főszereplője ennek a bejegyzésnek...

Hozzávalók:

40 dkg liszt
2 dl tej
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő
1 tk só
4 ek olaj
4 merőkanál víz
Teflon lábos, aminek teteje van

Elkészítése:

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, hozzáöntjük a liszthez, amibe mát beleszórtuk a sót, és jól összedolgozzuk, majd duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 4 gombócot formázunk belőle. Egy teflon lábosba sistergő olajba tesszük a gombócokat, és annyi merőkanál vizet adunk hozzá, ahány gombóc van...ez esetben 4.
A tetejét jó alaposan megsózzuk, majd a fedőt rátéve közepes lángon kb egy órát sül/párolódik...ez idő alatt a gombóc puha, az alja piros, ropogós lesz...:-)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése