2013. szeptember 11., szerda

Sós kifli

Sós kiflit általában akkor sütünk, ha olyan tartalmas levest főzünk, ami mellé már nem nagyon bírnánk el főételt...az ilyen esetekre ez az egyik Jolly Joker-ünk...:-) 

Vagy összejövetelekkor, amikor mindenki édeset süt, jól tud esni egy kis sós...

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl langyos tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál só
1 kávéskanál cukor
50 ml étolaj
1 tojás + 1 a kenéshez

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg nem válik el a tál falától, és egy szép sima gombóc lesz. Egy lágyabb tésztát kapunk. A tálat letakarjuk, és fél órát pihentetjük.

Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kettő cipót formázunk belőle. A cipókat kisodorjuk kb 5 mm vastagra, lekenjük olvasztott vajjal és 8 cikkelyre vágjuk.

Feltekerjük kiflibe őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ugyanígy csináljuk mindkettő cipóval. Ha az összes kiflike a tepsiben van, lekenjük felvert tojással, a tetejére sót, szezámmagot, esetleg köménymagot szórunk, ízlés szerint.

200 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt aranybarnára sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése