2013. szeptember 16., hétfő

Rozsos-magos vekni

Mivel az utóbbi időben a bolti kenyér helyett az általam sütött kenyereket eszi a család, ami javarészt fehér kenyér volt, és mint tudjuk, nem túl előnyös, így arra gondoltam, megpróbálkozom kicsit egészségesebb kenyerek sütésével...

Már lassan két éve, hogy csak barna, magos kenyeret eszem, és amióta sütök, visszaálltam a fehér kenyérre...nincs ez jól így, úgyhogy kipróbáltam...és azt hiszem, ezentúl hasonlókat sütök majd....gyerekek is szeretik, sőt, a kisfiam talán még jobban, mint a fehéret, úgyhogy egyel több ok...:-) 

Hozzávalók:

35 dkg Bl55 liszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg graham liszt
25 dkg kovász
1 dkg friss élesztő
300 ml langyos víz
2 tk só
1 tk mák
1 tk lenmag
2 tk őrölt lenmag
2 tk szezámmag
2 tk napraforgómag
2 tk zabpehely

Elkészítése:

Reggel bekészítetjük a kovászt...kimérjük a liszteket, mélyedést csinálunk a közepébe, ebbe öntjük bele a kovászt, rámorzsoljuk az élesztőt, ujjunkkal megkutyuljuk egy kicsit, letakarjuk konyharuhával, és szobahőmérsékleten pihentetjük 5-6 órát.

Délután a hozzávalókat kenyérsütőbe tesszük, a szokásos (először a folyékony, aztán a szilárd )sorrendben, a gépet most is csak dagasztásra használjuk. Amikor bedagasztott, lisztezett gyúródeszkán veknit formázunk belőle. A vekni formázásról ITT írtam egy bejegyzést.

Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, tetejét pengével bemetszük. Megszórjuk magokkal. Ha szétnyílt a metszés mentén, lepermetezzük vízzel a kenyér és a jénai tetejét és 230 fokos sütőben sütjük 50 percig.Levesszük róla a tetőt és további 10 percig sütjük, hogy a teteje szépen piruljon.

Sütőből kivéve "megfürdetjük", majd rácsra tesszük hűlni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése