2013. szeptember 11., szerda

Élesztős kovász

A kovász készítésének több módjáról is olvastam, úgy gondoltam, hogy ezt is kipróbálom, amíg várom, hogy a másik kovászom süthető legyen...

A lényege az élesztős kovásznak annyi, hogy amikor bármilyen kelt tésztát dagasztunk, elveszünk belőle egy maréknyit, betesszük egy dunsztos üvegbe, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, egy púpos teáskanál lisztet, és annyi langyos vizet, amivel összekeverve sűrű palacsinta tészta állagot kapjon.



Egy napig szobahőmérsékleten tároljuk, alakul a massza, habosodik, buborékosodik....irány a hűtő...:-) 



Ezután a hűtőben tároljuk egy-két napig...a legjobb, ha három napig áll.



Egy nap hűtő után ilyen állapotában állok neki kovászos kenyeret sütni belőle...nem várok tovább vele, majd legközelebb...reménykedem, hogy jó lesz...:-) 

Ha nem használjuk fel az egészet, akkor minden nap "etetni" kell, mégpedig úgy, hogy hozzáadunk minden egyes nap 1-1 teáskanál cukrot és lisztet, és egy kevés langyos vizet, megkeverjük, majd visszatesszük a hűtőbe. Ha ezt nem csináljuk meg, naponta, tönkremegy.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése