2013. szeptember 14., szombat

Graham kenyér

Annyira elkapott a kenyérsütési láz, hogy nem tudom abbahagyni...igaz, lehet az is közrejátszik, hogy tökéletesíteni szeretném mind a technikát, hogy már-már rutinszerű művelet legyen...mind pedig a végterméket. Nem mondom, ízre rendkívül finom...mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az utolsó morzsáig elfogy...úgyhogy most a küllem javításán dolgozom, és megfogadom azt a sok-sok hasznos tanácsot, amit nálam profibbaktól kaptam...és így előbb utóbb sikerülni fog a tökéletes kenyér...:-)  Egy biztos...ez az eddigi legeslegjobb...:-)  és mellette isteni finom, belül puha, igazi kenyér, kívül ropogós...:-) 


Hozzávalók:

40 dkg BL80 liszt
10 dkg graham liszt
25 dkg kovász
1 dkg élesztő
200 ml víz
70 ml tej
2 tk só


Elkészítése:

Kenyérsütő gépbe bepakoljuk először a folyékony, majd a szilárd hozzávalókat, .A gépet csak dagasztásra használjuk. Utána kikapcsoljuk, a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, veknit formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt jénaiban kelesztjük 45 percet.

45 perc alatt szépen megkel, tetejét pengével bevágjuk, majd bekapcsoljuk a sütőt 230 fokra. Amíg a sütő felmelegszik, Kb 15 perc, a kenyér a bevágás mentén szépen kinyílik.

A jénai, illetve a kenyér tetejét is lepermetezzük vízzel, majd 50 percig sütjük tetővel, majd további 10 percig tető nélkül.  Sütőből kivéve lekenjük vízzel, és rácsra tesszük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése