2013. szeptember 11., szerda

Meggyes-fehér csokis torta

Egy újságban találtam ezt a receptet, nem kellett sokat gondolkoznom mikor fogom elkészíteni.....beszereztem a hozzávalókat, és másnap neki is álltam...alig tudtuk kivárni, hogy megdermedjen a tejszín a tetején....:) 

Hozzávalók:

A tésztához

3 tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor


A krémhez

5 dl hideg habtejszín
1 dkg zselatin (1 evőkanál)
fél dl víz
10 dkg cukor
1 csomag vaniliás cukor
1 citrom leve és héja
2 kis doboz tejföl
10 dkg fehér csokoládé

A meggyes részhez

15 dkg magozott meggy
1,5 dl víz
5 dkg cukor
2 evőkanál keményítő


Elkészítése.

A piskóta hozzávalóiból hagyományos módon kakaós piskótát készítünk. 28 cm-es tortaformába tesszük, 170 fokra előmelegített sütőben sütjük. Hagyjuk kihűlni.

A meggyet 1 dl vízzel cukorral feltesszük főni, fél dl vízzel elkeverjük a keményítőt, majd a meggyet sűrűsítjük vele. Hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, a zselatint a hideg vízben megduzzasztjuk. A cukrot, vaniliás cukrot, a citrom héját,-és a levét elkeverjük a tejföllel, belekeverjük óvatosan a habot. 

A zselatint felforraljuk, beletesszük a felolvasztott csokoládét, és keveset a tejfölös krémből, ezután összekeverjük a többi krémmel.

Ráöntjük a piskótára. Belekanalazzuk a meggyet, kanállal márványosítjuk. Hűtőben dermesztjük 2-3 órát.

                   
           


A tésztáját úgy is elkészíthetjük, hogy nem piskótát sütünk, hanem keksztekercs tésztáját tesszük alulra. Ez a megoldás nekem talán még jobban is ízlett, mindkettőt kipróbáltam. Különösen praktikus megoldás nagy melegben, mert nem kell hozzá begyújtani a sütőt.

Ebben az esetben a tészta hozzávalói:

25 dkg darált háztartási keksz
10 dkg porcukor
1 dl fekete kávé
1 evőkanál lekvár
2 evőkanál kakaó
1 evőkanál rum
tej...amennyit felvesz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése