2013. szeptember 17., kedd

Kulcsos kalács

Múlt héten pár napot nálunk töltött a nagymamám...ez azt is jelenti, hogy megint tanultam valamit...ezúttal nem mást, mint a kulcsos kalács elkészítésének rejtelmeit...igaz ugyan, hogy csak elméletben, mert pont utolsó este került valahogy szóba. Mivel én vizuális típus vagyok, ahhoz, hogy ezt megértsem látnom kellett, így 5 hosszabb selyemszalag volt a bemutató anyag. Megígérte, ha legközelebb jön, elkészítjük együtt, amit be is fogok vasalni rajta, de nem hagyott nyugodni a gondolat...el kellett készítenem...:-) 

A tésztája nem egy nagy valami, egyszerű kalácstészta, a lényeg a fonásán van...ez az, ami különlegessé teszi.:-) De persze ezt sem árt gyakorolni...ez az első ilyen kalácsom volt...így sikerült...

Hozzávalók:
50 dkg liszt
300 ml tejsavó (ennek hiányában tej is ugyanolyan jó)
25 g élesztő
1 kk cukor
20 szem édesítő tabletta
50 g margarin
1 kk só
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja

A tetejére:
1 tojás
2 ek cukorból+2 ek vízből szirup

Elkészítése:
Az élesztőt a langyos cukros tejsavóban felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt kenyérsütő gép dagasztó programján bedagasztjuk. Kelesztő tálban duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk a tésztát, és 10 részre vágjuk. Azért 10, mert ebből a mennyiségből két kalács készül, és egy kalácsot 5 „hurkából” fonunk össze.

Mind a 10 darabból egyenként hosszú „hurkákat” sodrunk a kezünkkel. (Én ketté választottam, és a felét félretettem, amíg elkészül az egyik, hogy ne legyen útban, kell a hely) (1)

Ha megvannak a „hurkák” (2), elkezdhetjük fonni a kalácsunkat, a következő képpen:



Két „hurkát” egymás mellé teszünk, és a közepénél az egyiket áttekerjük a másikon úgy, hogy egy kört alkossanak középen. (Olyan, mint amikor két fekvő U betű alul hurkot képez…)   (3.)

A két fekvő U betűnk közepe táján függőlegesen ráteszünk egy-egy „hurkát, és ahol összeérnek a tészták, ott áttekerjük őket egymáson, összekapcsoljuk őket. (4-5-6)

Maradt egy „hurkánk, azt az lesz a kalácskánk kerülete, ezért jóval hosszabbra kel nyújtani majd, mint a többit… szépen köré tekerjük. (7)

Lekenjük tojással a tetejét

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, de az sem baj, ha rögtön abban hajtogatjuk, akkor nem kell mozgatni az elkészült remekművet, és 200 fokos sütőben sütjük 20-25 percig, amíg szépen megpirul a teteje.

A sütőből kivéve cukorsziruppal lekenjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése