2013. szeptember 11., szerda

Isler

Gyermekkorom legkedvencebb édessége volt....akármelyik cukrászdában jártam, a választásom mindig az Islerre esett. Anyukám mindig azt kérdezgette, hogy mit szeretek ebben annyira, száraz, és semmi extra nincs benne véleménye szerint.

Én pont ezt szerettem benne: nincs benne semmi különös, egy egyszerű savanykás lekvár kissé pikánssá teszi a puha, porhanyós linzer tésztát...a csoki pedig a tetején már csak a hab a tortán... ez teszi számomra annyira ellenállhatatlanná ezt a végtelenül egyszerű süteményt...:-) 

Mivel azonban én mindig mindent megvariálok....ezt is...:-)  Fondant bevonatot is tettem egyikre-másikra...:-)és így lett kerek egész...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
28 dkg margarin
1 csomag vaniliás cukor
15 dkg porcukor
2 tojás sárgája
Fél citrom leve

A töltelékhez:

Meggylekvár 

A tetejére:

10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál margarin
Fondant

Elkészítése:

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd belekeverjük a cukrot és a vaniliás cukrot, végül a tojás sárgáját is beletéve addig gyúrjuk, amíg összeáll. Két gombócot formázunk belőle. Vékonyra kinyújtjuk egy gyúródeszkán. Tetszőleges formájú formanyomóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, 200 fokra előmelegített sütőben kb 10 percig sütjük. Még melegen meggylekvárral egyet-egyet összeragasztunk.

Gőz fölött olvasztunk csokit margarinnal, és a már kihűlt islerek tetejét megkenjük vele. Amennyiben fondant kerül a tetejére, kinyújtjuk, ugyanazzal a formával kiszaggatjuk, és vékonyan lekvárral lekenjük az isler tetejét, hogy megtapadjon rajta. De ha nincs se idő, se kedv pacsmagolni, porcukorral megszórva is nagyon finom...:-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése