...amit még tegnap gyúrtam össze, aztán meg jól "ott felejtettem" a hűtőben....no, de nem véletlenül, hanem mert ez volt a "feladat". Még szerencse, mert tegnap picit sűrű volt a nap, így ez most pont kényelmes, volt. Kb öt perc alatt összedobtam, aztán pedig a hűtőben pihent másnapig, reggelire pedig frissen kisült, puha, meleg pogácsát reggelizhetett a család.😊
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
25 dkg túró
1 margarin
3 púpos ek tejföl
2 tojás sárgája
1 tk só
+1 tojás a kenéshez
Elkészítése:
A túrót robotgéppel pépesítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, majd a többi hozzávalót is, és összegyúrjuk a tésztát. A tejfölt hagyjuk utoljára, annyit adjunk belőle hozzá, hogy ne legyen kemény a tészta. A túró vizességétől függően eltérhet a szükséges tejföl mennyiség, nekem most 3 púpos evőkanállal vett fel.
Letakarjuk folpackkal, és hűtőben pihentetjük egy napot. Tovább is, akár 3-4 napig is gond nélkül eláll.
Másnap lisztezett gyúródeszkán 1,5-2 cmre kisodorjuk, összehajtogatjuk. Alulról félig behajtjuk, felülről ráhajtjuk a tetejét, majd jobbról behajtjuk kb félig és a bal oldalát ráhajtjuk. Pihentetés nélkül ismét kisodorjuk, majd ugyanúgy megismételjük a hajtogatást. Pihentetés nélkül kisodorjuk 1,5-2 cm-re, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejét lekenjük tojással.
200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Nálam kb 20-25 perc alatt sült meg, de sütőfüggő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése