Egy hajnali ébredés alkalmával elcsíptem egy Ízőrzők adást, amiben éppen ezt a süteményt készítették el. Elég korán volt, és még a reggeli kávém előtt voltam, így csak nagyvonalakban emlékeztem a receptre, így arra gondoltam, Elkészítem úgy, ahogy én gondolom.
Hát, mit mondjak? Hatalmas siker volt...:-) Dupla adagnál kevesebbel nem is érdemes próbálkozni...:-)
Hozzávalók:
A tésztához:
5 db szikkadt zsemle
5-6 dl tej
1 ek cukor
1 cs.vaniliás cukor
A tetejére:
5-6 db kisebb alma
20 dkg cukor
Fahéj
Gyömbér
5 tojás
15 dkg cukor
10 dkg vaj
4 ek búzadara
1 kis doboz tejföl
Elkészítése:
Először kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgájába belekeverjük a 15 dkg cukrot, tejfölt, vajat és a grízt. Hagyjuk állni, hogy a gríz megszívja magát. Ez idő alatt felszeleteljük ujjnyi vastag szeletekre a zsemlét.A tejbe belekeverjük a vaniliás cukrot és a cukrot.
Ebben a tejben megforgatjuk a zsemleszeleteket, majd egy közepes méretű tepsiben szorosan egymás mellé tesszük. Meghámozott alma szeleteket teszünk az áztatott zsemlékre szintén szorosan egymás mellé.Rászórjuk a 20 dkg cukrot, és bőségesen a fahéjat, majd kevés gyömbért.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a grízes masszába. Ezzel öntjük le az almát.
180 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt pirosra sütjük.
Ha kihűlt, akkor szeleteljük. Frissen is finom, de akkor az igazi, ha már teljesen kihűlt.
Kipróbálom!
VálaszTörlés