2014. február 26., szerda

Tortaszezon

Jupijupijééé! Kezdődik hamarosan a tortaszezon nálunk! Sorra jönnek a családi szülinapok...:-)  Már kezdem gyűjtögetni az ötleteket, mert most is szeretnék valami saját kreálmánnyal előrukkolni...már ha lesz rá elég idő, hogy kitaláljak valami vállalhatót, ami ízre is megállja a helyét...arra az esetre, ha nem jönne az ihlet, fel kell készülnöm majd "B" tervre is, de remélem erre nem lesz majd szükség...:-) Mert hát azért torta nélkül nem maradhat egy ünnepeltünk sem.:-) 



2014. február 25., kedd

Toffifee pohárkrém

Már megint nem volt itthon semmi desszert ebéd utánra...és ha nincs, nagyon tud hiányozni...így hát arra gondoltam, amíg a gyerekek tízóraiznak, gyorsan összedobok valami nagyon gyorsat.:-) 

A Toffifee nagyon piszkálja a fantáziámat már egy ideje, és komolyabb terveim is lesznek majd vele, de egyelőre beértem egy pohárdesszerttel is...:-) 

Hozzávalók:

7 dl tej
8 ek cukor
3 ek búzadara
1 cs.vaniliás puding
30 g étcsokoládé
50 g vaj
5-6 szem dió
4 db Toffifee

Elkészítése:

2 dl tejet felforralunk, belekeverjük a búzadarát és 2 ek cukrot.( ïzlés szerint lehet több is). Sűrűre főzzük, majd elosztjuk a poharakba.

A maradék fél liter tejet és az egy zacskó pudingot elfelezzük.Először a karamellás krémet készítjük el. A puding egyik felét elkeverjük 2 ek cukorral, és felöntjük fél dl tejjel. Csomómentesre keverjük. 2 ek cukrot karamellizálunk, majd felöntjük a maradék 2 dl tejjel. Amikor felolvadt a karamell és forr, belekeverjük a cukorral elkevert tejes pudingot. Sűrűre főzzük. Még forrón belekeverünk 25 g vajat. Belekanalazzuk a poharakba.

A puding másik felét elkeverjük 2 ek cukorral és fél dl tejjel. A maradék tejet felforraljuk, beleolvasztjuk a csokoládét. Amikor forr, belekeverjük a pudingot, majd még forrón a vajat, végül a poharakba kanalazzuk.

Mindegyik pohárnak a tetejét tört pörkölt dióval, és egy Toffifee-vel díszítjük.




2014. február 24., hétfő

Öregtészta graham liszttel

Jó ideje foglalkoztat a gondolat, hogy ki kéne próbálni az öregtésztát graham lisztből is..Eddig kizárólag BL55-ből készítettem, most azonban elhatároztam, hogy teszek egy próbát... 


Hozzávalók:

20 dkg BL55 liszt
10 dkg graham liszt
2 dkg élesztő
Csipet cukor
1 tk só
220 ml langyos tej
Pici olaj

Elkészítése:

A liszteket elvegyítjük, belekeverjük a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a tejet. Bedagasztjuk. Szobahőmérsékleten konyharuhával letakarva túlkelesztjük.

Amikor már nem emelkedik tovább a tészta, hanem összeesik, műanyag dobozbozba tesszük, rácsukjuk a tetejét és hűtőbe tesszük.

8-10 napig vígan eláll hűtőben. Felhasználás előtt 2-3 órával kivesszük, szobahőmérsékleten tároljuk, hogy kicsit felmelegedjen.

Ebből az adagból 2 kenyérre való lesz.