2015. december 13., vasárnap

Mézeskalács 4.0

Most már a sokadik mézeskalács tésztát hozom, ez az a fajta, aminek kell néhány zárt dobozban eltöltött nap a tökéletes puhuláshoz. Ezt most azért készítettem, mert ha a rögtön puha receptet sütöm, nem húzza ki karácsonyig...:-) így most biztosra mentem, a fűszerezését pedig a saját ízzvilágomnak megfelelően alakítottam. Nagyon finom lett. És őszintén szólva a gyerekek a félpuha állapot ellenére is nekiestek.:-) 



Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 cs.sütőpor
2 tk faahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1 tk kardamom
1/2 tk ánizs
1 tk őrölt gyömbér
1 citrom reszelt héja
10 dkg margarin
12 dkg cukor
25 dkg méz
2 tojás

Elkészítése:

Elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy időigényes, sütés előtti napon készítjük el a tésztát.

A margarint, a cukkrot és a mézet egy lábosba öntjük, és folyamatos kevergetés közben addig melegítjük, amíg el nem olvad a cukor. Lehűtjük.

A liszthez hozzáadjuk a sütőport, a fűszereket és belereszeljük a citromhéjat.

A kihűlt mézes masszába beleütjük a tojásokat, és habverővel habosra keverjük, majd a fűszeres liszthez öntjük. Fakanállal elkeverjük. Egy ragacsos masszát kapunk. Letakarjuk folpackkal és pihentetjük hűtőben egy éjszakát.

Másnapra egy könnyen gyúrható, jól kezelhető tésztát kapunk. 

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kb 2 mm vastagra sodorjuk, tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.

200 fokra előmelegített sütőben 7-8 percet sütjük.

Díszíthetjük dekorcukorral, vagy tojáshabbal. Zárt dobozban tároolva pár nap alatt tökéletesen megpuhul. Nagyon finom.:-)




2015. december 6., vasárnap

Mikulás kalács 2.

Harmadik éve, hogy Mikuláskor Mikulás kalácsot sütök a gyerekeknek. Ez már elmaradhatatlan ilyenkor, a gyerekek már kérik, hogy süssem.:-) 

Idén is a szokásos Sós kifli receptet használtam, annyit újítottam, hogy a tésztába beleszórtam kb egy evőkanál fokhagyma granulátumot....merthogy mindent fűszeresen szeretünk, így úgy gondoltam, ezzel olyan nagyon nem lőhetek mellé...:-)

A másik újítás, amit idén bedobtam, az a sapka színezése volt, a tojásba tettem az ételfestéket, azzal kentem le, így nem barnult be a sapi, szép piros maradt.:-)

Minden mást ugyanígy csináltam, mint Itt.



2015. november 22., vasárnap

Zsiráf rolád

....története ott kezdődött, hogy a fagyasztóban találtam trüffelkrémet, amit még korábban készítettem apukám szülinapjára és soknak bizonyult, hát lefagyasztottam. Most elővettem, és arra gondoltam, megtöltök vele egy piskóta tekercset. De, hogy ne csak egy egyszerű piskóta tekercs legyen, zsiráfosítottam. Az alapötletet a receptneked oldalán láttam, ezt dolgoztam át. Igazából bármivel tölthető, lekvárral, pudinggal, vagy túrós krémmel, itt a lényeg a zsiráfos piskótán van...:-)



Hozzávalók:

A mintához:

30 g margarin
30 g cukor
1 tojás fehérje
20 g liszt

A kakaós piskótához:

3 tojás
3 ek cukor
2 ek liszt
1 tk sütőpor
1 ek holland kakaó

A krémhez:

http://hazaiizek.blogspot.hu/2015/09/truffeltorta.html

Elkészítése:

Sütőpapírra megrajzoljuk a zsiráffoltokat, majd megfordítjuk a papírt és így tesszük bele egy közepes méretű tepsibe. Elkészítjük a mintát. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd a hozzákeverjük a tojás fehérjének kemény habját, végül óvatosan beleforgatjuk a lisztet.   Zacskóba öntjük, csücsére egy pici lyukat vágunk és a korábban megrajzolt mintára nyomjuk. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl vékony. Így utólag jöttem rá, hogy jobb lett volna, ha vastagabb volnalakat nyomok, így itt-ott, ahol vékonyabb volt, kicsit lejött. Ha megvan, hűtőbe tesszük, és elkészítjük a kakaós piskótát.

A cukrot a tojással habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. Ráöntjük a zsiráfmintánkra, és 180 fokos sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük.

Még melegen sütőpapírral együtt feltekerjük, majd levesszük róla a sütőpapírt és ismét feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, kitekerjük, megtöltjük a krémmel és feltekerjük.