2016. február 3., szerda

Pillecukor házilag

Közeleg az iskolában is a farsang, és ezzel együtt a nagy kérdés: Mit készítsek, amit szeretnek és szívesen esznek a gyerekek? Sok- sok lehetőség felvetődött, aztán amikor a gyerekek az esti gumicukor vitaminért álltak sorba, megvilágosodtam....pillecukrot csinálok!

Nagyon szeretem nassolda oldalát, sok finomságot találtam már rajta, ami megihletett, a pillecukrot is tőle származik, ezer köszönet érte!

Be kell valljam, kicsit félve álltam neki, de aztán egyszerűbb volt, mint gondoltam, bár, igaz, ami igaz, forgótányéros robotgép nélkül nem álltam volna neki...főleg 3 adagnak!😉



Hozzávalók:

15 dkg cukor
50 ml víz
1 ek méz
8 g étkezési zselatin+ 3 ek víz
Csipet só

A forgatáshoz:

1 ek porcukor
1 ek étkezési keményítő

Elkészítése:


A fent megadott alapanyagból egy adag ( egyféle izű és színű ) pillecukor lesz, én 3 félét készítettem,
a sárga citromos, a zöld mentolos, a rózsaszín pedig puncsos ízű. Ételfestéket és aromákat használtam, ízesítése tetszőlegesen választható. No, de nézzük előről:

A cukrot, vizet és a mézet egy nyeles lábosba öntjük, ès felfottaljuk. Ha forrt, visszavesszük takarékra ès 1-2 percet főzzük. Közben a zselatit egy magas falú műanyag tálba öntjük, hozzáadjuk a vizet és összekeverjük. A cukros mézes szirupból öntünk hozzá egy keveset és robotgéppel alacsony fokozaton elkezdjük verni. Folyamatosan hozzáöntjük az összes szirupot, beletesszük a csipet sót és alacsony fokozaton türelmesen verjük tovább. Amikor elkezd sűrűsödni és fehéredni, akkor lehet szinezni és ízesíteni. Ha azt látjuk, hogy kezd nyúlóssá válni és felkúszni a robotgép karjainak szárán, ( et nálam kb 20 perc után következett be) feljebb kapcsoljuk a fokozatot és még 1-2 percet verjük.
Ekkor ilyennek kell lennie:



Egy 18x21-es kistepsit kibélelünk sütőpapírral, amit lekenünk étolajjal. Beleöntjük a ragacsos masszát, beolajozott spatulával elegyengetjük. Egy másik sütőpapírt is lekenünk olajjal, és betakarjuk vele a tepsit. Hűtőbe tesszük 2-3 órára.

Ráborítjuk a sütőpapírra, csíkokra vágjuk, majd ollóval felkockázzuk. Egy tálba összekeverjük a keményítőt és a porcukrot, és ebben forgatjuk meg a pillecukrokat.








2016. február 2., kedd

Pizzás párna

Dorka lányom nagy kedvence, a Lidl- be, ha megyünk, mindig pizzás párnát kér...most beteg szegénykém, nincs étvágya, alig eszik valamit...ezért találtam, ki, hogy ezt sütök neki, hátha jóízűen megeszi...és megérte, nagyon örült neki, és végre jó étvággyal evett!



Hozzávalók:

1 csomag fagyasztott leveles tészta
140 g sürített paradicsom
Pizza fűszer
Fokhagyma granulátum
Bors

1 tojás a kenéshez

Elkészítése:


A sürített paradicsomot ízlés szerint befűszerezzük. A leveles tésztát vékonyra sodorjuk, majd 5x3- as téglalapokra vágjuk. Egy téglalapot megkenünk paradicsomos szósszal, egyet pedig berácsozunk sütirácsozó hengerrel, és a megkent lap tetejére tesszük.

Az így kapott párnácskákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejét tojással lekenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

2016. január 31., vasárnap

Brownie borsodóval

Csokis sütire vágytam...amihez jórészt hozzájárult az is, hogy a héten egyik reggel, mielőtt munkába indultam, a paprika tévén csokis browniet sütöttek... ezért aztán a vasárnapi desszertnek ezt választottam. Meg kell mondjam, nem csalódtam! Isteni finom, kívül ropogós, belül szaftos csupacsoki....kiváló!


Hozzávalók:

A browniehoz:

20 dkg vaj
20 dkg étcsoki
4 tojás
25 dkg cukor
10 dkg liszt

A borsodóhoz:

2 dl fehérbor
1 dl víz
15 dkg nádcukor
Fél citrom leve és reszelt héja
Késhegynyi fahéj
1 tk vaniliás cukor
1/4 ek liszt
2 tojás


Elkészítése:


A vajat és a csokit vízgőz fölött megolvasztjuk. A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, majd belecsorgatjuk a megolvadt csokit és alaposan összekeverjük. Kis méretű kivajazott kilisztezett hőálló kerámia tálba öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben 30 percet sütjük.

Amíg sül, elkészítjük a borsodót. A hozzávalókat egy nyeles lábosban kézi habverővel összekeverjük, majd gőz fölött folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg felforr és besűrűsödik.